Obavijest za voćare

Na voćkama gdje je otvoreno 20% cvjetova treba izvršiti zaštitu

vocke
ilustracija
13.03.2017.
u 09:09

Federalni agromediteranski zavod odnosno Regionalna izvještajno-prognozna služba koja djeluje pri ovom Zavodu uputila je obavijest za poljoprivredne proizvođače, a u cilju preventivne zaštite voćaka. Upozorenje se ovog puta odnosi na koštičave voćke, s napomenom da se preporučene radnje obave što prije, posebice jer nas ovih dana očekuje vrijeme bez oborina.

Poruku prenosimo u cijelosti.

- Koštičave voćne vrste, u ovisnosti o lokaciji i sortimentu, ulaze u fenofazu cvatnje. Stoga je na voćkama gdje je otvoreno 20 posto cvjetova potrebno izvršiti preventivnu zaštitu protiv uzročnika paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilia laxa).

U tu svrhu treba koristiti jedan od pripravaka: Signum DF, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Nativo 75 WG, Difcor ili Indar 5 EW.

U slučaju da se nastave nepovoljni vremenski uvjeti, tretiranje je potrebno ponoviti u fazi opadanja latica.

Kada korovi u nasadima voćaka dosegnu visinu od 15 do 20 centimetara potrebno ih je uništiti primjenom jednog od herbicida na osnovi glifosata.

Prilikom tretiranja herbicidi ne smiju dospjeti na zelene dijelove voćnih stabala niti se smiju primjenjivati u mladim nasadima voćaka.

Iz Regionalne izvještajno-prognozne služe preporučuju kako pripravke treba koristiti prema uputama proizvođača! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?