Svete mise okupljaju vjernike

Na zornicama sudjeluju preko TV i radijskih postaja, ali i interneta

01.12.2020.
u 21:15

Skrušeno, kao ranijih godina, slušam svetu misu i za mene se ništa nije promijenilo. Naravno, obazriviji smo jedni prema drugima, napravljeni su razmaci u klupama, ima i mlađih vjernika ispred crkve, onih otpornijih. Slavimo Gospodina, a opet štitimo jedni druge - priča za Večernji list sugovornica iz Međugorja

Prošle nedjelje paljenjem prve svijeće službeno smo ušli u vrijeme priprave za Božić, započeo je advent ili došašće. U većini župa u šest sati ujutro započele su i svete mise zornice. Pandemija je, stoga je i vjernika manje nego prijašnjih godina, ali oni koji su se odrekli sna da bi sudjelovali na svetoj misi sretni su i ponosni.

- Skrušeno, kao ranijih godina, slušam svetu misu i za mene se ništa nije promijenilo. Naravno, obazriviji smo jedni prema drugima, napravljeni su razmaci u klupama, ima i mlađih vjernika ispred crkve, onih otpornijih. Slavimo Gospodina, a opet štitimo jedni druge - priča za Večernji list sugovornica iz Međugorja.

Povezani u vjeri i molitvi

“Visom leteć’ ptice male našem domu zapjevale: srca gore, evo zore”, odjekuje jutrom iz crkava, ali i domova. Misa zornica gleda se na Laudato televiziji. Vjernici na svetoj misi sudjeluju preko radijskih postaja HKR, Mir, Marija..., ali i preko online platformi, što je za Katolički tjednik komentirao i fra Stjepan Brčina, franjevac rodom iz Drijenče kod Tuzle, a koji djeluje u Zagrebu u župi Duha Svetoga te je pokretač ulične evangelizacije. Istaknuo je da mise preko interneta nisu najbolje rješenje, ali pronađen je način da svećenici i vjernici ostanu povezani u vjeri i molitvi.

- Ljubav je domišljata pa vjerujem da će se pronaći rješenje da preko prijenosa online ostanu s onima koji neće moći biti fizički u crkvama. Zasigurno ovo nije najbolje rješenje i prilično će se odraziti na duhovno stanje vjernika jer, koliko god se mi trudili online, činjenica je da primjenu i konzumaciju sakramenata ne može ništa nadomjestiti. Ostaje nam biti još malo strpljivi u nadi da će se pronaći cjepivo i da će se sve ovo ubrzo završiti - istaknuo je.

Više gladi za ljubavlju

Budući da je ovo vrijeme u kojem se organiziraju i različite humanitarne akcije za pomoć potrebitima, odgovorio je i na pitanje što je vjernicima, osim materijalnoga, još potrebno s obzirom na pandemiju.

- Složio bih se s riječima Majke Terezije: “Više je gladi u svijetu za ljubavlju i poštovanjem nego za kruhom”. Eto, to je ljudima potrebno. Mislim da je gora ona duhovna bijeda i neimaština nego materijalna. Trebamo naučiti dati ljudima kruh svagdanji, ali i onaj duhovni. Nije dovoljno ljudima samo pomagati materijalno bez suosjećanja, empatije i ljubavi. Nažalost, mnogi pomažu, organiziraju različite akcije, ali kako bi oni dobili neku satisfakciju ili bili pohvaljeni za to što čine. Zato, kad pomažemo, dobro je pitati se s kojim motivom to radimo jer djela milosrđa mora pratiti ljubav. Ne trebamo se stidjeti ljudima nuditi Boga, nastojati ih dovesti do iskustva Boga. Ako si čovjeku dao Boga, dao si mu sve što treba - kazao je među ostalim.

Za fra Stjepana vrijeme došašća milosno je vrijeme.

- Nekako osjetim kao da u vremenu došašća sve krene nabolje, kao da ljudi postanu bolji, osjetljiviji, pažljiviji. Osobno, kao i svi drugi, idem na zornice i nastojim tijekom tog vremena više moliti. Kroz molitvu se nastojim što više približiti i otvoriti Bogu kako bi se Isus mogao roditi i u mome srcu - kazao je, među ostalim, ovaj mladi svećenik, osobito poznat po radu s mladima i studentima.

Neka nazočni na svetim misama i zbog sebe, ali još više zbog drugih vjernika i svećenika, jer je to čin milosrđa, poštuju epidemiološke mjere. A za one koji žele ići na zornice, ali nisu u mogućnosti zbog ove situacije, i Crkva i mediji pronašli su način da svetu misu dovedu u domove vjernika preko televizije, radija i interneta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije