Zbog zakonske procedure

Nabava goriva za škole u HNŽ traje po dvije godine

grijanje
31.01.2016.
u 10:17

Sve zakonske procedure su provedene u roku, ali, prema zakonu, rješavanje žalbi u procesu nabave može trajati mjesecima pa i godinama

Problem s grijanjem u školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji javlja se svake školske godine, a posebno je postao aktualan donošenjem novog Zakona o javnim nabavama koji je dodatno zakomplicirao situaciju, piše Večernji list BiH. Naime, ranije u Zakonu o javnim nabavama postojala je mogućnost da se u nekim ekstremnim slučajevima po skraćenom postupku riješi ovo pitanje, ali je stupanjem na snagu novog zakona zakonodavac “zaustavio” takvu mogućnost.

Javne nabave

U okviru zastupničkih pitanja na zadnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije zastupnicu SDP Bosne i Hercegovine Vesnu Saradžić zanimala je situacija s grijanjem školskih objekata u HNŽ-u.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg odgovorio je kako najveći problem predstavlja Zakon o javnim nabavama BiH zbog kojeg procedura nabave goriva za zagrijavanje škola traje po dvije godine.

“Imate završenu proceduru, onda idu žalbe i sve to ide u nedogled. Na sljedećoj sjednici Vlade imat ćemo plan javnih nabava za ovu godinu i pokušat ćemo premostiti sve te mogućnosti koje daje Zakon o javnim nabavama Bosne i Hercegovine, odnosno spriječiti sve moguće manipulacije i spekulacije” kazao je tom prilikom Herceg. Dodao je kako će se situacija sa zagrijavanjem školskih objekata u HNŽ-u popraviti provedbom projekta o energetskoj učinkovitosti.

“Radi se o projektu Svjetske banke za koji smo nominirali petnaestak škola i domova zdravlja Hercegovačko-neretvanske županije. Svjetska banka daje kredit s iznimno povoljnom kamatnom stopom od 1,25 posto, uz razdoblje počeka od tri godine, a povrat investicije kroz uštedu na troškovima grijanja očekuje se u razdoblju od tri do sedam godina”, istaknuo je Herceg.

Podsjetimo, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je krajem prošle godine donijela odluku o jednokratnoj nabavi lož ulja za škole koje ovaj energent koriste za grijanje prostorija iz razloga što su pojedine škole u Mostaru ostale bez grijanja, tako da je u pitanje došlo daljnje održavanje nastave.

Privremeno rješenje

“Sve škole koje su predale zahtjev za nabavu lož ulja dobile su po 6000 maraka za ovu namjenu. Na taj način smo prebrodili, barem privremeno, problem koji se pojavio.

Želimo naglasiti kako problem nije nastao zbog nemara Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Sve zakonske procedure su provedene u roku, ali prema Zakonu o javnim nabavama, rješavanje žalbi u procesu nabave može trajati mjesecima, pa i godinama. Mi smo se našli u takvoj situaciji”, rečeno je tom prilikom u Uredu za informiranje Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dodali su kako će uskoro biti trajno riješeno pitanje nabave energenata za škole i kako nećemo dolaziti u situacije da škole ostanu bez grijanja, te da će Vlada Hercegovačko-neretvanske županije u međuvremenu raditi na trajnom rješenju ovoga problema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?