Završio Mladifest u Međugorju

Nadbiskup Hoser: Nemojte kasniti upisati se u Isusovu školu u kojoj ćete pronaći Mariju, Majku Božju

07.08.2018.
u 07:10

Svetom misom zahvalnicom, slavljenom na brdu Križevac u 5 sati ujutro jučer, koju je predslavio međugorski župnik fra Marinko Šakota, koordinator i voditelj ovoga festivala, završio je 29. međunarodni molitveni festival mladih - Mladifest u Međugorju, piše Večernji list BiH.

 Večer prije svetu misu predslavio je apostolski vizitator za međugorsku župu mons. Henryk Hoser uz suslavlje apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenka Šteke, međugorskoga župnika fra Marinka Šakote i 485 svećenika. Na samom početku misnoga slavlja pred oltar je doneseno 100 metara dugo platno na kojemu su mladi ovih dana pisali svoje molitve, čežnje, želje, boli, radosti, zahvale…

Živjeti od Božje riječi

U svojoj propovijedi Hoser je na početku sebi i nazočnima postavio pitanje - što nam je raditi kako bismo činili djela Božja. Istaknuo je kako se obitelji raspadaju i lako ponovno stvaraju, a da se ne vodi briga o sudbini djece koja su podvrgnuta teškim situacijama i psihičkoj te duhovnoj bijedi. Podsjetio je kako je vrijeme mladosti relativno kratko nakon djetinjstva, a prije odrasle dobi i poslije starosti, te dodao kako je kratko vrijeme, ali možda najvažnije jer je to vrijeme temeljnih izbora i odluka koje su odlučujuće za cijeli budući život.

- Danas, u sedam sati navečer, Isus se okrenuo k nama i postavio isto pitanje - što tražite? Koga tražite i zašto Ga tražite? Isus je jedan sigurni učitelj. Nemojte kasniti upisati se u Njegovu školu. U istoj školi ćete pronaći i jednu učiteljicu - Mariju, Majku Božju, Mariju odgojiteljicu i Kraljicu Mira! Jedna takva škola više vrijedi od najboljih svjetskih sveučilišta - zaključio je svoju homiliju Hoser.

Fra Marinko Šakota, međugorski župnik, na kraju misnoga slavlja zahvalio je mladima i svima koji su sudjelovali u organizaciji: - Došli smo do konca 29. Mladifesta. Samo jedna riječ mi dolazi na kraju - Hvala! Bogu hvala, hvala dragoj Gospi, Kraljici Mira. Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji cijeloga programa. Hvala i svima vama, dragi mladi prijatelji, na svjedočanstvu žrtve i ljubavi uz toliko radosti.

Međugorje je, zaista, ovih dana bilo u znaku mladih. Tradicionalni, 29. međunarodni molitveni susret mladih - Mladifest odvijao se pod geslom “Živjeti od Božje riječi”, a okupio je više od pedeset tisuća mladih iz 72 zemlje svijeta. Oni su u Međugorju tjedan dana bili na molitvi, svjedočanstvima, katehezama, misama procesijama, pjesmama i klanjanjima.

Koordinator Mladifesta bio je fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Svećenici sa svih kontinenata veliki dio svoga vremena bili su na raspolaganju mladima za sakrament pomirenja. Molitveni susret mladih pokrenuo je pokojni fra Slavko Barbarić 1990. godine na prijedlog jednog mladića iz Engleske, želeći da to bude vrelo na kojem će se mladi obnavljati, osvježavati svoj duh, pročišćavati svoje poglede i nadahnjivati se za nove korake. Svake godine broj sudionika se povećavao te je prerastao sva druga međugorska okupljanja. Program je svaki dan počinjao jutarnjom molitvom u 9 sati, a nastavljao se katehezom, svjedočanstvima, pjesmom i poukom iz kršćanskog života. Nakon podnevne stanke program se nastavljao u 16 sati, nakon čega su mladi sudjelovali u molitvi krunice u 18 sati. Svakodnevni središnji susret bila je sveta misa u 19 sati. Međugorski međunarodni festival jedno je od najznačajnijih okupljanja mladeži. Mladi su kroz predavanja i svjedočanstva produbljivali osobnu vjeru. Svojom nazočnošću misama, klanjanjima i molitvama približili su se Isusu koji ih je u Međugorju okupio preko svoje Majke - Blažene Djevice Marije.

Prema pričanjima mnogih, najljepši prizori međugorskoga festivala mladih vezani su uz sakrament ispovjedi, klanjanje, svjedočanstva te večernji molitveni program. Izvan molitvenog programa mladi su posjećivali Brdo ukazanja i Križevac te se molili pokraj Gospina kipa ispred međugorske župne crkve svetoga Jakova apostola, na trima najkarakterističnijim mjestima vezanim uz međugorsku župu.

U četvrtak, 2. kolovoza, mladi su uz Brdo ukazanja od 6 sati ujutro molili radosna otajstva krunice. 

Jutarnje kateheze imali su fra Ante Vučković i apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser. Mladi su potom sudjelovali u molitvi krunice u 18 sati. Središte svakoga dana bilo je večernje euharistijsko slavlje u 19 sati.

Svetu misu otvaranja 1. kolovoza predslavio je i propovijedao mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, uz koncelebraciju 472 svećenika.

Propovjednici misnih slavlja idućih dana bili su fra Ante Vučković, fra Marinko Šakota, međugorski župnik, fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, i apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser.

Promatrajući po danima, najveći broj koncelebranata bio je u petak, 3. kolovoza, kada je na misnom slavlju koncelebriralo 570 svećenika. U srijedu su koncelebrirala 473 svećenika, u četvrtak njih 548, subotu 537, a u nedjelju 485 svećenika.

Slika otišla u cijeli svijet

U četvrtak, 3. kolovoza, nakon večernje svete mise održana je u prostoru ispred vanjskog oltara procesija s Gospinim kipom koji su nosili mladi iz župe Međugorje. Mladi predstavnici iz svake zemlje išli su iza Gospina kipa, a pobožnost je završena kratkim euharistijskim klanjanjem i blagoslovom s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U subota, 4. kolovoza, nakon večernje svete mise i ove su godine članovi zajednice Cenacolo izveli predstavu za mlade “Credo”. Svećenici iz svih zemalja svijeta veliki su dio dana bili na raspolaganju mladima za sakrament pomirenja. Događaje festivala glazbom i pjesmom pratilo je 100 članova Međunarodnog zbora i orkestra pod ravnanjem prof. Damira Bunoze, a u njemu su bili mladi iz 22 zemlje. On je za njih bio vrlo važna karika jer su se nakon svake kateheze ili svjedočanstva pjevale pjesme, a mlade su animirali svojim plesom članovi međugorske Frame. Festival je simultano prevođen na sedamnaest jezika, a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i internetski portali te televizijske kuće. Tako su cjelodnevni program svih dana Mladifesta livestreamom i preko Radiopostaje “Mir” Međugorje prenosili Radio “Maria” iz osam zemalja, Laudato TV, Espanol TV, Kit TV, Kathtube i mnoge druge. Večernji program je 5. kolovoza preko livestreama pratilo 1,076.600 gledatelja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?