Prva solarna elektrana

Nadmašili očekivanu proizvodnju el. energije

solarna elektrana
26.01.2016.
u 07:00

Na području FBiH je 16 solarnih elektrana koje prodaju struju elektroprivrednim poduzećima

U BiH je po strukturi ukupne potrošnje energije najzastupljeniji ugljen s 45,3 posto, tečna goriva s 21% i drvna masa s 20,5 %. Ostali oblici energije, hidroenergija, prirodni plin i uvozna električna energija, sudjeluju s 13,1% u ukupnoj potrošnji. Korištenje obnovljivih izvora energije, osobito sunčeve energije, još uvijek je u povojima.

Međutim, stvari su se polako počele mijenjati, osobito nakon uredbe iz 2010. za korištenje obnovljivih izvora energije i kogeneracije kojim je federalna Vlada ovlastila javna poduzeća EP BiH i EP HZ HB potpisivati ugovore s vlasnicima solara o zajamčenom otkupu el. energije na 12 godina. Struja se otkupljuje po cijeni od 736 do 920 KM po megavatu, ovisno o snazi elektrane. Na području FBiH je 16 solarnih elektrana koje prodaju struju elektroprivrednim poduzećima.

Kako piše Klix.ba, prva je otvorena prije četiri godine u Kalesiji, a napravili su je Sadik Fatić i njegov sin Selmir, vlasnik tvrtke “Eko Energija”. Instalirana je na krovu Gradske dvorane u Kalesiji, a njezina izgradnja koštala je 800.000 KM. Prikupljenu sunčevu energiju uz pomoć solarnih modula pretvaraju u el. energiju koju šalju u sustav Elektroprivrede BiH. Solarna elektrana ima snagu od 120 kilovata, a solarni paneli se nalaze na 1200 četvornih metara.

- Zadovoljni smo radom solarne elektrane koja godišnje proizvodi između 130.000 i 150.000 kilovatsati. Mi smo do sada ostvarili proizvodnju za 30 posto iznad očekivane zahvaljujući najkvalitetnijoj opremi koja je instalirana, rekao je za Klix.ba Selmir Fatić. Ova solarna elektrana godišnje zaradi više od 110.000 KM. Selmir očekuje da će uloženi novac vratiti za manje od pet godina.

Usporedbe radi, Njemačka je, primjerice, najveći proizvođač el. energije preko sunčeve energije u Europi. BiH ima više sunčanih dana tijekom godine, pa se postavlja pitanje što BiH sprečava u tome da imamo još uspješnih ljudi poput Sadika Fatića?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?