Martin Mikulić, predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru

Nadolazeći nastavni proces bit će još kvalitetniji i produktivniji

20.09.2020.
u 13:00

Početak akademske godine, nastava na daljinu, komunikacija studenata s Upravom Fakulteta, samo su neke od tema o kojima za Večernji list BiH govori predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Martin Mikulić.

Kako gledate na nastavni proces koji je iza nas?

Proteklo razdoblje koje smo uspješno prevladali opisao bih, prije svega, izazovnim. Pandemija koronavirusa potpuno je promijenila način održavanja nastave. Svi smo se iznenada našli u posve novom okružju koje je zahtijevalo transformaciju nastavnoga procesa. Brza prilagodba bila je nužna kako bi se studentima, unatoč svim poteškoćama, omogućila kvalitetna nastava te kako bi, u konačnici, usvojili što više znanja.

Kakve su povratne informacije studenata na protekli semestar koji se odvijao online?

Iznimno mi je drago što mogu reći kako je većina studenata pozitivno odgovorila na anketu o nastavi na daljinu provedenu sredinom ljetnoga semestra na fakultetu. Studenti su iskoristili prigodu iskazati i eventualne nedostatke u provedbi online nastave.

Jesu li usvojene sugestije studenata?

Upravo su takve povratne informacije iskorištene za daljnji razvoj i usavršavanje sustava. Naglasio bih kako je svaka konstruktivna kritika dragocjena, stoga i ovim putem apeliram na studente da angažmanom i aktivnošću nastave sudjelovati u poboljšanju nastavnoga procesa kako bismo u konačnici svi bili zadovoljniji.

Bliži se početak nove akademske godine, što studenti mogu očekivati?

U novoj akademskoj godini posebna pozornost bit će usmjerena na očuvanje zdravlja i poštivanje svih epidemioloških mjera. Studenti će imati kombiniranu nastavu, a poseban naglasak je na većem postotku održavanja nastave u klasičnom obliku za brucoše kako bi, osim nastavnih obveza, usvojili i koncept visokoškolskog sustava obrazovanja.

Što mislite, kakav će biti nastavni proces?

Vjerujem kako su i studenti i profesori imali dovoljno vremena za prilagodbu online okružju, stoga će nadolazeći nastavni proces zasigurno biti još kvalitetniji, sadržajniji i produktivniji.

Kakva je vaša komunikacija s Upravom Fakulteta, hoće li biti izmjena na Filozofskom fakultetu u korist studenata?

Komunikacija s Upravom na čelu s dekanom prof. dr. sc. Ivicom Musićem više je nego izvrsna. Samo u posljednje vrijeme u suradnji s Upravom uspjeli smo dogovoriti dvije veoma važne stvari za studente. Prva se tiče cijene promocije, odnosno diplome koja će u novim okolnostima iznositi 50 KM što je, koliko mi je poznato, najniža cijena na SUM-u. To je iznimno značajan iskorak kojim se studentske troškove nastoji svesti na minimum, a to je svakako primjer koji treba slijediti.

Hoće li studenti imati dodatne ispitne rokove?

Da, to je druga stvar kojom se ide u korist studenata. Uprava je odobrila dodatni jesenski ispitni rok. Time se svim studentima omogućuje dovoljno vremena da u cijelosti ispune obveze, a smanjuje se i razina stresa uobičajena za ovo razdoblje, posebice u kontekstu pandemije.

Je li bilo teško raditi Studentskom zboru u situaciji koja je iza nas?

Pandemija nas je natjerala usvojiti potpuno novi način komuniciranja, dinamiku rada i, općenito, pristup studiranju. Te iznenadne promjene zorno su nam pokazale da se obrazovni proces itekako može modernizirati i preko novih tehnologija učiniti zanimljivijim, bogatijim i fleksibilnijim. Iako ponekad nije bilo lako, vjerujem kako smo svi svladali određene lekcije pomoću kojih ubuduće možemo stvoriti još bolje i kvalitetnije ozračje za studiranje.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?