U ponudi više stotina luksuznih stanova

Najam ekskluzivnoga stana u BiH plaća se i po 5500 KM mjesečno

01.04.2017.
u 11:00

I dok jedni jedva skupe 100 KM za najam trošne dvorišne barake, drugima nije problem za najam stana u BiH dati više tisuća maraka mjesečno. Samo u jednom bh. internetskom oglasniku trenutačno je u ponudi 500-ak luksuznih stanova, a čiji mjesečni najam doseže četveroznamenkasti iznos, piše Večernji list BiH. Najjeftiniji od njih iznajmljuju se po cijeni od 1000 KM, dok je mjesečni najam najskupljeg 5500 KM.

Luksuzne nekretnine za najam nalaze se na luksuznim lokacijama, imaju stotinjak četvornih metara, opremljene su skupim namještajem i najčešće pokrivene videonadzorom. Najčešće stambene zgrade u kojima se nalaze ovakvi stanovi posjeduju privatnu garažu, teretanu, saunu, pa i bazen, koji su dostupni za korištenje isključivo stanarima zgrade. Tako se u jednom od brojnih oglasa navodi kako je za ekskluzivno namješten stan u Sarajevu potrebno izdvojiti nevjerojatnih 5500 KM mjesečno.

Režije nisu uračunate u tu cijenu. Kvadratura stana je 220 m2, po strukturi je peterosoban na dvije etaže. Stan posjeduje centralno grijanje na struju, alarmni sustav, videointerfon, blindirana vrata, klima-uređaj, garažno mjesto u zgradi, kao i sve priključke (digitalna televizija, internet, telefon). Također, stambena zgrada posjeduje privatnu teretanu, saunu i kupaonicu koji su dostupni za korištenje isključivo stanarima zgrade. Iz agencija za nekretnine ističu kako se luksuzni stanovi ne izdaju tako brzo kao manji i jeftiniji, ali svaka roba ima svog kupca.

Za luksuzne i skupe stanove najčešće se opredjeljuju stranci i direktori velikih kompanija. Luksuzni stanovi ne moraju biti veliki, tako da se, u ovisnosti o želji klijenta, češće izdaju manji moderno opremljeni stanovi, tvrde agenti za nekretnine. Najam satana od 5500 KM mjesečno zvuči nevjerojatno za zemlju u kojoj je prosječna plaća 830 KM, ali to nije vrh nevjerojatnih i vrtoglavih iznosa. Tu su i ekskluzivne vile za koje, uz unajmljivanja na nekoliko dana koje turisti plaćaju i do 4000 KM za tri noći, postoji zanimanje i za najam na dulje razdoblje koji doseže i peteroznamenkaste mjesečne iznose. Budući da ih nemamo puno, tvrde agenti nekretninama, luksuzne vile se iznajmljuju po cijeni od 15.000 do 20.000 KM mjesečno te, premda zvuči nevjerojatno, izdaju ih lakše nego stanove.

Kad je riječ o “običnim smrtnicima” u BiH, oni za najam traže manje stanove do 50 m2 i za njih mjesečno, ovisno o gradu i lokaciji, izdvajaju od 300 do 500 KM. Za takvim stanovima u većini bh. gradova potražnja je veća od ponude, kako za najam tako i za kupnju. “Manji stanovi su traženi i njih je vrlo lako i prodati ili iznajmiti”, tvrde iz agencija i dodaju kako je sada za kupiti najteže pronaći garsonijere i jednosobne stanove koji se, i kad se pojave na tržištu, odmah prodaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?