Recept

Najbolji banana bread radimo samo po ovom receptu. Sočan, mirisan, ma top!

13.08.2022.
u 20:22

BANANA bread ili kruh od banane nije baš kruh, već nešto poput kuglofa - gust, slatkast i sočan biskvit, ali pojačan okusom i mirisom banane. Znamo da nekima od vas kolači i bilo kakvi deserti s bananom ne odgovaraju, ali možete dati priliku banana breadu. Ako ne želite, sve ok, jer postoji onaj drugi dio koji obožava banane na sve načine. Tu smo i mi. Iako se čini jednostavna, pa zapravo i je, priprema banana breada, kao i svega drugog, ima par "caka" - ako želite da ispadne savršen.

1. Banane

Trebaju biti prezrele jer tada imaju više šećera i otpuštaju karakterističan miris i okus, a i mekše su pa se od njih lakše napravi kaša. Izvana ne smiju imati zelenih dijelova, a bilo bi idealno da imaju puno crnih točkica, a mogu biti i skroz tamne po kori. Jedino što u tom slučaju morate provjeriti je da nisu trule iznutra, ali i da nemaju onaj jaki, lagano "rakijasti" miris, to ne želimo.

 

 

2. Brašno

Dobar dio slastica može se napraviti s raznim vrstama brašna. Ali u tom slučaju morate računati na to da, ovisno o kojem se brašnu radi, kolač poprima drukčiju teksturu, ali i miris i okus. Najčešće će se dogoditi da se biskvit s integralnim brašnom više mrvi i suši, od kukuruznog je tvrđi, a od zobenog će se i malo raspadati.

Ako želite da se banana bread lijepo reže i izgleda kao nacrtan, najbolje je koristiti glatko pšenično brašno. Barem u početku, pa se kasnije možete baciti na eksperimentiranje.

3. Maslac

Maslac treba biti sobne temperature tako da ga slobodno izvadite van iz hladnjaka par sati prije pripreme banana breada. Ako ga planirate peći ujutro, navečer izvadite maslac na jedan tanjurić i ostavite da omekša na sobnoj temperaturi.

A zašto nam je to toliko bitno? Zato što će se, ako je imalo tvrd, maslac razbiti najprije na veće, a zatim na manje komadiće, ali nikako neće postati kremast, a to nam je bitno za konzistenciju smjese, a kasnije i ispečenog banana breada.

 

 

4. Šećer

Iako će neki reći kako u receptu ima puno šećera, oni koji često peku kolače znaju kako su količine šećera gotovo uvijek takve, a u neke slastice šećera ide čak više nego brašna. Dio šećera možete zamijeniti smeđim šećerom, no nemojte misliti da će vam tekstura banana breada biti odlična za rezanje ako šećer zamijenite medom, agavinim sirupom ili ga izbacite. Ipak je i on dio toga što drži svaki biskvit da se ne ispuhne i ne splasne. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?