Veliki jaz među plaćama

Najmanje plaće u regiji imaju ugostitelji u FBiH

27.11.2017.
u 20:19

Poznato je kako na jugoistoku Europe i nisu nešto velike plaće u odnosu na Europsku uniju, no koliko zarađuju stanovnici Bosne i Hercegovine i njihovi susjedi? Prema statističkim podacima, najveća prosječna neto plaća u regiji u ovoj godini u Hrvatskoj je 797 eura. Gotovo je dvostruko veća nego u Srbiji, koja ima najniže plaće u regiji, gdje ona iznosi 414 eura, piše Večernji list BiH.

Najplaćeniji u Hrvatskoj

Posljednja isplaćena prosječna neto plaća u ovoj godini u Republici Srpskoj iznosila je 424 eura, u Srbiji 414 eura, dok je u FBiH bila 440, a u Crnoj Gori 505 eura. Najnižu plaću u regiji imaju zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu u susjednoj Srbiji, gdje prosječna neto plaća iznosi 253 eura. Iako BiH nema najnižu prosječnu plaću u regiji, drugo mjesto po najnižim primanjima zauzimaju zaposleni u sektoru ugostiteljstva i smještaja u FBiH, i to 269 eura. Stoga i ne čudi što je ta kategorija među najbrojnijom kad su u pitanju odlasci na rad u inozemstvo jer plaća od 525 KM nije dostatna ni za trećinu bh. potrošačke košarice. Inače su zaposleni u ovoj branši u cijeloj regiji među najmanje plaćenima, pa je tako, prema statističkim podacima, plaća za tu kategoriju u drugom bh. entitetu svega tri eura viša nego u FBiH i iznosi 272 KM. Iako imaju niska primanja, zaposleni u ovoj branši u Crnoj Gori nisu najmanje plaćeni. Naime, s plaćom od 370 eura nalaze se na drugom mjestu u toj zemlji, manje od njih plaćeni su trgovci s prosječnom plaćom od 350 eura, dok Hrvatska svoje ugostitelje plaća najviše, odnosno prosjek plaće iznosi 529 eura, što je više nego dvostruko u odnosu na Srbiju.

Razlike između RS-a i FBiH

Najplaćeniji u regiji su zaposleni u sektoru financija i osiguranja. I tu očekivano prednjači Hrvatska, s prosjekom od 1222 eura. Prosjek u BiH za ovaj sektor iznosi 731 euro, u FBiH 754, a u RS-u 708 eura. Zanimljiv je odnos plaća u sektoru opskrbe strujom. Naime, u BiH je zamjetna ogromna plaća među zaposlenima u entitetima. Dok ona u RS-u iznosi 546 eura, u FBiH je gotovo 300 eura viša, odnosno iznosi 824 eura. Još zanimljiviji je podatak kako je manja razlika među zaposlenima u ovom sektoru u FBiH i Hrvatskoj nego među samim bh. entitetima. Naime, prosjek plaće u Hrvatskoj je 1008 eura, tako da je svega 184 eura veća nego u FBiH. U tom sektoru je inače i najveća razlika u visini plaća među bh. entitetima. Što se tiče Hrvatske, ona nema najniža primanja u EU jer su plaće manje u Rumunjskoj i Bugarskoj, ali je Hrvatska ipak daleko od BiH. Kupovna moć stanovništva BiH upola je manja od prosjeka EU. U Hrvatskoj, koja je članica EU, nema tako velikih razlika u plaćama među zaposlenima u gospodarstvu i državnom aparatu. S druge strane, te razlike su značajne u oba entiteta BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?