„pamučni kolač“

Najmekaniji cheesecake: Recept za japansku tortu od sira koja se topi u ustima

24.10.2020.
u 20:29

Nježna, pahuljasta, a opet nekako posebno kremasta, japanska torta od sira poznata je još i pod nazivom „pamučni kolač“ (eng. cotton cake) jer je baš takva, delikatna poput pamuka...

Zašto se ova torta pečena u vodenoj kupelji zove japanska torta kad u njoj nema ništa japanskog, nismo skroz sigurni, ali smo sigurni da je ova torta jako popularna u Japanu, kao i u ostataku svijeta. Svi znaju za japansku tortu od sira, piše punkufer.dnevnik.hr

Ona ima i svoju čokoladnu inačicu, kao i sve popularniju zelenu verziju koja svoju jarku boju duguje prahu zelenog čaja poznatog pod imenom matcha. Ako još nikad niste probali ovu jedinstvenu tortu, evo prilike i recepta. Ispecite je kod kuće, nije uopće komplicirana, samo za nju treba odvojiti malo više vremena te pažljivo pratiti korake. I da, odlično se slaže s voćem i voćnim preljevima!

Ne eksperimentira vam se pretjerano, više ste za klasike i dobro poznate okuse torte od sira? Otkrijte tajnu savršene torte od sira i postanite cheesecake majstor u nekoliko koraka, ako već niste.

U nedostatku pećnice, a i volje za pečenjem, na brzinu složite tortu od sira za kojom će se pomamiti i veliki, i mali jer cheesecake koji se ne peče je uvijek dobra ideja.

Sastojci:

250 g krem sira sobne temperature
6 jaja sobne temperature
140 g šećera
60 g maslaca sobne temperature
100 ml mlijeka
1 žlica limunovog soka
ribana korica od pola limuna
60 g glatkog brašna
20 g škrobnog brašna
prstohvat soli

Priprema:

1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Na pari otopite maslac pa dodajte mlijeko i izmiješajte.

2. U dublju zdjelu stavite krem-sir, dobro ga izmiksajte, potom dodajte žumanjke i polovicu šećera (70 g) pa još jednom dobro izmiksajte. Dodajte otopljeni maslac s mlijekom, limunov sok i koricu pa sve izmiksajte.

3. U smjesu prosijavanjem dodajte pomiješano brašno i škrobno brašno pa i to izmiksajte.

4. U zasebnoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka: miksajte bjelanjke dok se ne zapjene, dodajte sol pa miksajte dok ne dobijete srednje čvrsti snijeg. Potom dodajte ostatak šećera (70 g) i izmiksajte snijeg do kraja.

5. Špatulom pažljivo umiješajte snijeg u smjesu od sira pa smjesu izlijte u kalup (promjera 22-24 cm, idealno bez odvojivog dna, ako imate onaj s odvojivim dnom, dobro ga omotajte u par slojeva aluminijskom folijom) kojeg ste namastili i obložili papirom za pečenje. Lupite napunjenim kalupom par puta o radnu plohu kako biste izbili mjehuriće zraka.

6. U širu posudu za pečnje nalijte vruću vodu, u nju smjestite kalup sa smjesom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C te pecite 20 minuta. Potom smanjite temperaturu pećnice na 140°C i pecite dodatnih 30 minuta. Ugasite pećnicu i ostavite tortu u zatvorenoj pećnici u vodenoj kupelji dodatnih 30 minuta, a potom izvadite kalup iz vodene kupelji i vratite ga u ugašenu pećnicu, no ostavite vrata lagano otvorena i pustite da se torta lagano hladi u pećnici dodatnih 30 minuta.

7. Izvadite tortu iz kalupa pa s potpuno ohlađene torte odstranite papir za pečenje, stavite tortu na pladanj, pospite je obilato šećerom u prahu i poslužite narezanu na kriške.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?