U projektu je 10 područja

Najplodnije zemljište u dolini rijeke Bosne, tzv. žepačka polja, ima šansu za razvoj i ulaganja

04.02.2019.
u 15:15

Trenutačno možda i najveći projekt koji bi trebao pomoći bh. poljoprivrednicima u rješavanju problema navodnjavanja poljoprivrednih površina u vrijeme sušnih razdoblja jest “Razvoj sustava navodnjavanja u FBiH” koji provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva preko Jedinice za provedbu projekata u šumarstvu i poljoprivredi (PIU). Višegodišnji projekt financira Vlada FBiH iz kredita Svjetske banke. Provedba će trajati oko 4 godine, piše Večernji list BiH. 

Realizacija u tri faze

Vrijedan je oko 50 milijuna KM, realizira se u tri faze, a uključeno je 10 područja u FBiH, i to Široki Brijeg, Goražde, Foča, Čapljina, Živinice, Odžak, Bihać, Sanski Most, Kalesija i Žepče. Razvojni cilj je unaprjeđenje učinka sustava navodnjavanja i institucija za navodnjavanje radi pružanja potpore poljoprivrednim proizvođačima. Prema neslužbenim podacima, u FBiH se navodnjava tek 1612,5 ha ili 0,2 posto obradivih površina, i to oko vodnih područja rijeke Save i Jadranskog mora. Za općinu Žepče projekt ima povijesni značaj jer će obuhvatiti najplodnije zemljište u dolini rijeke Bosne tzv. žepačka polja u četiri mjesne zajednice Osova, Lupoglav, Bistrica i Orahovica. Planirana je izgradnja dijela sustava navodnjavanja i odvodnje. Na javnoj raspravi u Žepču prezentirani su dosadašnji rezultati na pripremi projekta o kojima je govorio Alojz Dunđer, direktor PIU-a te naglasio kako se očekuje da će po završetku projekta u FBiH oko 4500 ha zemljišta biti pod sustavima navodnjavanja i da će na oko 2300 ha zemljišta biti izgrađeni sustavi odvodnje za veću iskoristivost poljoprivrednog zemljišta, što dosad nije bilo moguće. Općina Žepče je dosad ispoštovala odredbe ugovora o izradi dizajna i nadzora u okviru projekta koji je potpisan lani u srpnju između Općine i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Analize i istraživanja

Načelnik Mato Zovko kaže kako se od 2016. govori o mogućnosti navodnjavanja određenih dijelova žepačke općine, a konkretniji razgovori vođeni su u svibnju 2017. s predstavnicima Ministarstva i Svjetske banke koji su već tada procijenili da općina Žepče posjeduje potencijale za provođenje projekta koji će rezultirati poboljšanjem i intenziviranjem poljoprivredne proizvodnje. Ukupna površina za navodnjavanje u općini Žepče je 319 ha. Analize i istraživanja pokazali su klimatske, hidrološke i geološke karakteristike područja za proizvodnju i sadnju u slijevu rijeke Bosne. O klimatskim karakteristika tog kraja govorio je Nino Rimac, šef Odsjeka za bilancu voda i prognozu u Sektoru hidrologije FHMZ-a, dok je o poljoprivrednoj proizvodnji i tipovima zemljišta govorila profesorica mr. Sabrija Čabro. Analize i istraživanja u području Žepča odnosno Lupoglava i Bistričkih polja, predstavio je prof. dr. sc. Ferid Skopljak uime Instituta za hidrogeologiju FBiH. Rezultate Cost&Benefit analiza izložila je Jelena Abičić. Prema riječima poljoprivrednika, očekivanja su velika, prije svega da se omogući povećanje obujma sadašnje proizvodnje na nove površine i utječe na prinos u najvećem dijelu ratarske proizvodnje primarne u općini Žepče po obujmu i prihodima. Poljoprivredni proizvođači ne raspolažu sredstvima za izgradnju ovakvih sustava pa je potpora države i lokalne samouprave značajna. Iskustva iz okružja pokazuju da djelotvorni sustavi za navodnjavanje osiguravaju cjenovno prihvatljivu vodu, a tehnologije proizvodnje, uz navodnjavanje, omogućuju uzgoj dohodovno privlačnih kultura i isplativu poljoprivredu. Sve je to potrebno za poljoprivredu općine Žepče koja projektom dobiva veće šanse za razvoj i zanimanje ulagača. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije