Utvrđene cijene usluga

Najskuplji unosi u matične knjige rođenih i vjenčanih

08.03.2021.
u 15:13

U Federaciji BiH, sudeći po cijenama koje je utvrdila federalna Vlada, najskuplje se roditi i umrijeti. U odluci koju je donijela Vlada, a koja je proslijeđena općinama i gradovima na realizaciju, piše kako za upis u matičnu knjigu rođenih treba uplatiti 90,6841 KM, koliko stoji i upis u matičnu knjigu umrlih, piše Večernji list BiH.

Ima još anomalija

Ako želite postati državljanin BiH, za upisu u matičnu knjigu državljana, kako službeno piše, s obrascem broj 2 i obrascem broj 2B, također ćete platiti nešto više od 90 KM ili, točnije, 90,6841 KM. Isto toliko stoji i upis u matičnu knjigu državljana s obrascem broj 2A, kao i u matičnu knjigu vjenčanih - 90,6841 KM.

Za izvadak iz matičnih knjiga rođenja, vjenčanih, umrlih plaća se simbolični iznos od 0,4072 KM. Isto toliko stoje i izvadak iz matične knjige rođenih, iz matične knjige vjenčanih te izvadak iz matične knjige umrlih namijenjeni za inozemstvo. Ista je cijena i za potvrdu o državljanstvu po svim obrascima, dok ćete za vjenčani list platiti 1,72 KM.

Olakšavajuća je okolnost što nakon dovršene digitalizacije matičnih ureda svi izvaci iz matičnih knjiga imaju neograničeni rok trajanja. Novim zakonom prestala je stara, birokratska praksa po kojoj svi izvodi iz matičnih knjiga rođenih ili potvrde o državljanstvu nisu smjeli biti stariji od šest mjeseci. Unatoč digitalizaciji, još uvijek postoje brojne anomalije vezane uz vođenja matičnih knjiga. Još nisu do kraja uvedeni red i koordinacija u području vođenja matičnih knjiga.

U izvješću o inspekcijskom nadzoru iz područja matičnih knjiga iz nadležnosti Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova iz 2019. stoji kako je tijekom obavljenih analiza i provedenoga inspekcijskoga nadzora utvrđeno da se u vezi s provođenjem inspekcijskoga nadzora pojavljuje veliki broj pitanja među kojima je osobito istaknuta potreba koja zahtijeva inspekcijski nadzor u različitim razdobljima u jednom ili više matičnih ureda, odnosno ponavljanje tih inspekcijskih nadzora.

Sastanci inspektora

Također nije riješeno pitanje sadržaja činjenica i podataka koji su predmet inspekcijskoga nadzora u matičnim uredima jer se po tim osnovama inspekcijski nadzor ne obavlja (primjerice, u određenim matičnim uredima ne vodi se matična knjiga vjenčanih i dr.), županijski inspektori postavili su pitanje kako pravilno i potpuno izvršiti inspekcijski nadzor.

Pojavila se potreba jedinstvenog i ujednačenoga postupanja županijskih inspektora i njihove suradnje jer se pojavljuju slučajevi da se za istu osobu u dvije ili više županija vode matične knjige.

Spominje se primjer po kojem je osoba upisana u matičnu knjigu rođenih u matičnom uredu na prostoru jedne županije, a u matičnu knjigu državljana u matičnom uredu na području potpune druge županije, zbog čega su u tim slučajevima u tijek provođenja inspekcijskoga nadzora uključuju i federalni inspektori. Zbog svega su održani sastanci između federalnih i županijskih inspektora na kojima su razmatrana sporna pitanja koja se odnose na pravilnu primjenu zakona i provođenje inspekcijskoga nadzora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?