upisi u srednje škole

Najveće zanimanje za medicinsku školu, a veliki broj djece želi i u gimnaziju

16.06.2020.
u 16:53

Vrijeme je upisa u srednje škole, pred učenicima koji su završili osnovnu školu ozbiljan je izbor, koji im u velikoj mjeri može odrediti daljnji životni put. Zbog pandemije koronavirusa, koja je paralizirala cijeli svijet, ove godine prezentacija zanimanja/smjerova u velikoj mjeri je onemogućena, no, bez obzira na to, upisi počinju, piše Večernji list BiH.

Četiri zanimanja

“Prilikom upisa učenici imaju mogućnost izabrati četiri zanimanja po prioritetima, a ovisno o uspjehu, oni će, ako za to bude potrebe, biti prebačeni s prvorangiranog na drugorangirano, trećerangirano ili četvrtorangirano mjesto”, kazao je u izjavi za naš list Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ. Upis djece izvršit će se 19. lipnja, a onima koji nisu upisani, bit će vraćena dokumentacija da bi mogli konkurirati na drugom upisnom roku (22. lipnja). Krajem kolovoza je treći upisni rok. Hadžović je istaknuo da i ove godine za medicinsku školu vlada najveće zanimanje, a, osim toga, veliko je zanimanje i za elektroškolu, kao i strojarsku i prometnu. Također, veliko zanimanje učenika vlada i za školovanje u mostarskim gimnazijama. U Zapadnohercegovačkoj županiji upisi u srednje škole bit će održani 22. i 23. lipnja. Osim “nezaobilazne” medicinske škole, veliko zanimanje vlada za smjerove CNC operater i mehatroničar, dok je, prema riječima ministrice Ružice Mikulić, smanjeno zanimanje za ekonomsku školu.

“Ova godina je, zbog pandemije, bila ovakva kakva je, tako da se nije uradila ni anketa s učenicima završnih razreda osnovnih škola. Tako bismo saznali otprilike za što vlada najveće zanimanje djece, a sad je sve ovo, da tako kažem, na ‘neviđeno’”, istaknula je ministrica Mikulić te dodala da u ZHŽ još uvijek vlada veće zanimanje za gimnaziju nego za strukovne škole.

“Da djeca svoju budućnost konkretno vide na nekom poslu, možda bi zanimanje bilo i drugačije, no, ipak, oni su još uvijek premladi da bi tako prosuđivali”, kazala je Mikulić. I srednje škole na području Hercegbosanske županije, na temelju donesene odluke Ministarstva, objavile su natječaj za upis učenika. Prvi upisni krug planiran je za 30. lipnja 2020., nakon toga ide 2. upisni krug u ljetnom upisnom roku, a planiran je i jesenski upisni rok. Ministar Petar Galić kaže da je zanimanje srednjoškolaca posljednjih godina vezano za nove struke i zanimanja koja nude učenicima.

Nove struke i zanimanja

“Ako gledamo posljednjih nekoliko godina, najveće zanimanje je za medicinske struke te standardno zanimanje za gimnazijske programe. Svake godine našim učenicima nudimo nove struke i zanimanja, maksimalno nastojimo srednje strukovno obrazovanje prilagoditi tržištu rada, što je izuzetno teško zbog teških gospodarskih prilika oko nas, ali ipak se učenicima ponudi dosta zanimljiv izbor. Ove godine ponudili smo 4 nove struke u srednjim strukovnim školama: tehničar za razvoj videoigara, fizioterapuetski tehničar, instalater za kućne instalacije i krojač. Raspisali smo natječaj za opću gimnaziju te jezičnu i matematičku”, istaknuo je Galić i dodao: “Moram priznati da se trend mijenja u korist strukovnih škola, prvenstveno zbog šireg obuhvata struka koje pokrivaju. Bilo bi dobro nastaviti ovaj trend jer, ako pogledamo razvijenije zemlje, onda vidimo da više od 70% učenika upisuje strukovna zanimanja, dok gimnazijski program uvijek ima stalan broj zainteresiranih učenika”, kazao je Galić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije