ljubuški

Najviše ovršnih predmeta zbog duga za komunalnu naknadu

10.05.2019.
u 17:30

Općinsko pravobraniteljstvo Ljubuški zaprimilo je ukupno u prošloj godini 341 predmet. Prema dostupnim podacima, od toga su bila 44 parnična predmeta, a većina se odnosi na utvrđivanje prava vlasništva, zaštitu prava vlasništva i naknadu štete.

U upravi pet predmeta

U parničnim postupcima Općina Ljubuški bila je tužitelj u dva predmeta, a tuženik u 26. U protekloj godini zabilježeno je 28 ovršnih predmeta, većina se odnosi na dug iz komunalne naknade, a Općina Ljubuški bila je tražitelj ovrhe u 25 predmeta. U Pravobraniteljstvu naglašavaju kako tu postoji problem većeg broja predmeta, i to uglavnom iz ranijih godina koji nisu rješavani većinom zbog neažurnosti suda.

Veći broj ovršnih predmeta, u prvome redu vezanih za postupke prinudne naplate duga za komunalnu naknadu, prenesen je iz ranijih godina i njihovo je rješavanje u tijeku.

Tu se javlja problem da su ovršenici bez novčanih primanja ili im je račun blokiran, odnosno nemaju imovine ili im je imovina ranije opterećena. U području upravnih postupaka i upravnih sporova evidentirano je pet predmeta, a u području mišljenja 93 predmeta koja su se uglavnom odnosila na prijedloge ugovora o prodaji i zamjeni zemljišta, izvođenju radova, nabavi roba ili usluga u postupcima javnih nabava i tome sličnim poslovima.

U upisniku pod razno, prema prikupljenim podacima, ubilježeno je 167 predmeta, a odnose se na uknjižbu prava vlasništva na nekretninama koje su nesporno vlasništvo Općine Ljubuški, međutim, dosad nisu tako evidentirane.

Inače, u široj javnosti i među običnim građanima ne zna se baš puno o tome što je to općinsko pravobraniteljstvo, čemu služi, što su mu zadaće i u kojim slučajevima se aktivira i djeluje.

Malo se zna

Još manje je poznato kolike rezultate i učinke u svom radu općinsko pravobraniteljstvo postiže. Najjednostavnija definicija glasi da je to posebno i samostalno tijelo koje poduzima mjere i pravna sredstva radi pravne zaštite imovine i imovinskih interesa općine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?