ZA izvođenje radova

Najviše radnih dozvola će biti za bh. građevinarstvo

ZAGREB 07.09.2004  NOVOSTI   gradevinari    ilustracije           snimio D.Lovrovic
02.09.2015.
u 06:30

Prvu odluku 
o prijavama donosi Povjerenstvo gospodarskih komora entiteta

Vanjskotrgovinska komora BiH zajedno s entitetskim gospodarskim komorama raspisala je natječaj za dodjelu detašmana za izvođenje radova u 2015./2016. Gospodarskim subjektima raspodijelit će se ukupno 1917 dozvola mjesečno, od čega 760 dozvola za oblast građevinarstva, 440 dozvola za oblast izolaterstva i 717 dozvola za ostale djelatnosti - montažerstvo, rudarstvo i dr. Od ukupnog broja dozvola, 976 je predviđeno za raspodjelu u FBiH, 529 u Republici Srpskoj i 412 dozvola za raspodjelu u VTK BiH, navodi se. 

Oštri kriteriji

Kvota od 412 dozvola u nadležnosti VTK BiH raspodjeljuje se u omjeru dvije trećine za poduzeća iz Federacije BiH i jedna trećina za poduzeća iz RS s većinskim vlasništvom kapitala pravnih i fizičkih osoba iz Slovenije, a u nedostatku takvih poduzeća i ostala poduzeća iz BiH. Prijavljuju se poduzeća koja su registrirana za izvođenje građevinskih radova u inozemstvu, a obvezno i poduzeća koja već koriste detašmane u Njemačkoj, ili imaju od ranije odobrene ugovore za realizaciju u 2015./2016. i idućim godinama. Prilikom dodjele detašmana uzimat će se u obzir kriteriji ostvarenog prihoda u BiH i Njemačkoj u 2014., ostvarenog poslovnog rezultata u BiH i Njemačkoj u 2014., broja zaposlenih radnika u stalnom radnom odnosu u BiH u 2014. i prvih pola 2015., kadrovske i tehničke osposobljenosti, postignutih referenci u BiH i Njemačkoj i iskorištenosti detašmana u Njemačkoj u prethodnoj godini. Prvostupanjsku odluku o prijavama sudionika donosi Povjerenstvo za detašmane entitetskih gospodarskih komora protiv koje sudionici na javnom natječaju mogu izjaviti žalbu u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Moguće zloupotrebe

Za nadati se da se ovaj put neće dogoditi ono što se događalo prije dvije godine u Federaciji BiH, što je ukazivalo na korupciju i netransparentnost procesa. Podsjećanja radi, Vanjskotrgovinska komora BiH prije dvije godine primila je brojne primjedbe na proceduru dodjele detašmana za rad u Njemačkoj i netransparentnost nakon što je objavljen natječaj i obavljena raspodjela dozvola. U FBiH putem Gospodarske komore FBiH taj proces je bio netransparentan, na što su ukazivale činjenice prema kojima je bilo čak 57 prigovora od 106 prijava tvrtki iz FBiH za dobivanje detašmana. Naime, utvrđeno je da pri proceduri dodjele u FBiH uvid u dokumentaciju nije bio dopušten čak ni pojedinim članovima povjerenstva koje je donosilo odluku, što ukazuje na moguće zloupotrebe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?