Spajanje unutrašnjosti Hercegovine s morem

Nakon 33 godine počeli radovi na izgradnji prometnice Neum - Stolac

05.04.2018.
u 08:00

Nakon više od trideset godina bageri su ponovno na prometnici koja će po završetku spojiti srce Hercegovine s morem. Riječ je o prometnici Neum - Stolac čija je izgradnja počela prije nekoliko dana, a jučer su radove obišli federalni ministar prometa i veza Denis Lasić i direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, zajedno s predstavnicima izvođača radova, piše Večernji list BiH.

Resorni ministar Lasić tom je prilikom istaknuo kako je početak ovih radova od iznimnog značaja za Neum i da će izgradnja nove magistralne ceste Neum - Stolac uvelike olakšati prometnu povezanost jedine bh. općine na moru s ostatkom BiH.

- Izgradnja ove prometnice je projekt od strateškog značaja za Federaciju BiH, HN županiju, a pogotovo za stanovnike Neuma i okolnih mjesta jer će završetkom tih 12 kilometara značajno relaksirati pritisak na postojeće prometnice, pogotovo u ljetnim mjesecima - ističe Lasić. Podsjetimo, mogućnosti za radove na toj prometnici stvorene su nakon potpisivanja ugovora za nadzor radova na izgradnji magistralne ceste M17.3 Neum - Stolac krajem ožujka. Ugovor su u Sarajevu potpisali Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH, i Peter Wötzinger, predstavnik konzorcija u sastavu iC consulenten GesmbH, Nievelt Ingenieur GmbH i AIK Inženjering. Ugovor će se financirati iz kreditnih sredstava IBRD-a i EIB-a. Trajanje ugovora je 50 mjeseci, a njegova vrijednost 3,998.998 KM. U pitanju su tri dionice, od kojih se u prvu ubraja dovršetak radova na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac i za to su predviđena sredstva u iznosu od 12,9 milijuna KM. Zatim, tu je i izgradnja dionice Broćanac - Cerovica, za što su predviđena sredstva u iznosu od 41,9 milijuna KM. Za dionicu Cerovica - Drenovac predviđena su sredstva u iznosu od 25 milijuna KM. Postupak odobravanja kredita je spor, pa je tako program modernizacije kandidiran 2014., kredit odobren 2016., a efektivan je postao 7. listopada 2017., dok bi sredstva za eksproprijaciju osigurala Vlada Federacije BiH. Kako su ranije naveli iz Cesta FBiH, u proteklom razdoblju pripremljena je projektna dokumentacija na razini glavnog projekta, pripremljen je elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum - Kiševo - Broćanac. Radovi su izvedeni na razini BNS-a na dionici Stari Neum - Kiševo - Babin Do. Sve te aktivnosti su financirane iz vlastitih sredstava Javnog poduzeća Ceste FBiH i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH. Krajem siječnja u JP Ceste FBiH potpisani su ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum - Stolac, dionica Stari Neum - Broćanac. Ta dionica za koju se potpisuje ugovor podijeljena je na dva LOT-a/ugovora, i to LOT 1: asfaltiranje dionice Stari Neum - Babin Do (L = 5,3 km), izgradnja ceste Babin Do - Oštrovac (L = 1,7 km), izgradnja tunela Oštrovac (L = 190 m) i podvožnjak Oskorušnica (L = 10m) te LOT 2: izgradnja ceste na dionici Oštrovac - Broćanac (L = 5 km). Ugovori su dodijeljeni tvrtkama Integral inženjering, HP Investing i Putovi iz Gruda. Podsjetimo, od 1984., kada je počela izgradnja ceste Stolac - Neum u dužini od 48,8 km, do sada je s neumske strane završeno 9 km. Sa stolačke strane strojevi su utihnuli prije više od 33 godine, kada je izgrađena dionica do Drenovca, međutim, prema Lasićevim riječima, eksproprijacija na području općine Stolac privodi se kraju, tako da se do jeseni očekuje raspisivanje LOT-a za taj dio, kao i tunel Žaba. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije