BiH tone u sve dublju krizu

Nakon državnih institucija, i diplomatska mreža puca po nacionalnom šavu

20.02.2017.
u 07:00

Institucionalna i politička kriza u koju je Bosna i Hercegovina zapala nakon najave podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, očekivano se produbljuje iz sata u sat, iz dana u dan, piše Večernji list BiH.

Nastavlja se s optužbama

Između srpskih i bošnjačkih dužnosnika razmjenjuju se optužbe o zlouporabi institucija te se nastoji svim sredstvima blokirati djelovanje onih drugih. Trenutačno su, čini se, sve snage usmjerene na pokušaje blokade pristupu Međunarodnom sudu pravde. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović jučer je objavio kako je osujetio pokušaj ministra vanjskih poslova Igora Crnatka da se pismom obrati Sudu u Haagu, optuživši ga usput za izvaninstitucionalno djelovanje. Suština priče je da je Izetbegović preko bh. veleposlanice u Nizozemskoj Mirsade Čolaković zaustavio pismo koje je Crnadak uputio Međunarodnom sudu pravde pokušavajući informirati taj sud kako BiH kao država ne stoji iza revizije tužbe.

- Ovo je izravan udar na institucije BiH, a nakon Daytona riječ je o naizravnijem udaru na bh. institucije. Ovo je njihova uzurpacija, privatizacija i vidi se da Izetbegović smatra kako institucije pripadaju isključivo Bošnjacima, kazao je Crnadak upozorivši da bi moglo doći i do paralize diplomatsko-konzularne mreže BiH.

Crnadak se jučer sastao s predsjedateljem Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, očito pokušavajući iznaći odgovor na ponašanje bošnjačke politike predvođene Izetbegovićem. - Ako idućih dana neka fizička ili pravna osoba ode u Haag i preda zahtjev za reviziju presude, osobno ću otići tamo i žaliti se iz tri razloga - Predsjedništvo BiH nema stav o reviziji, politički predstavnici Srba, Hrvata i građani RS-a su protiv toga i ta fizička ili pravna osoba nema legitimitet ili se lažno predstavlja, zaključio je Crnadak. Izetbegović je jučer reagirao i na najavu predsjedatelja Ivanića da će pismo sličnog sadržaja kao što je Crnatkovo uputiti Međunarodnom sudu pravde. Izetbegović tvrdi da Ivanić nema pravo uime Predsjedništva BiH obavljati usmenu ili pisanu komunikaciju s Međunarodnim sudom pravde u Haagu ako za tu komunikaciju nije ovlašten odlukom Predsjedništva.

Pismo Međunarodnom sudu

- Ako Ivanić Međunarodnom sudu pravde, uime Predsjedništva BiH ili u svojstvu predsjedatelja Predsjedništva BiH, uputi pismo, za čije upućivanje nije ovlašten odlukom Predsjedništva BiH, takav postupak Ivanića predstavljat će neustavno i izvaninstitucionalno djelovanje, odnosno izravno kršenje Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH i zloporabu položaja predsjedatelja Predsjedništva BiH, tvrdi Izetbegović. Zbog isteka desetogodišnjeg roka za reviziju presude, za očekivati je da tijekom ovog tjedna Sakib Softić, sukladno odluci bošnjačke politike, preda formalni zahtjev Međunarodnom sudu pravde. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije