Dugo toplo ljeto

Nakon kratkotrajnog osvježenja najavljen novi rast temperatura

temperature
14.08.2017.
u 09:00

 Nakon kraćeg osvježenja, koje je obilježio protekli vikend, temperature zraka ponovno će rasti, najavljuju prognostičari. Tako će do srijede biti sunčano, uz malu do umjerenu naoblaku. Jutarnja temperatura početkom tjedna bit će od 10 do 16, na jugu od 17 do 21, a najviša dnevna od 24 do 30, na jugu od 30 do 34 stupnja. Za utorak i srijedu najavljen je blagi porast temperature. Najviša dnevna temperatura zraka u utorak bit će 35 stupnjeva, dok će u srijedu narasti na 36 stupnjeva, stoji u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kraće radno vrijeme

Visoke temperature koje su obilježile teritorij FBiH u srpnju i prvi dio kolovoza imale su brojne negativne učinke. Upozorenja su dolazila sa svih strana, od Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Čak je Vlada FBiH na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o provođenju preporučenih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura. Neke od preporučenih mjera su da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi počinje u 7 sati ujutro, a da prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite bude dan kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i osobama starijim od 65 godina. U dokumentu stoji i da roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti, trebaju to učiniti najkasnije do 10 sati ujutro. Poslodavci bi za zaposlenike koji obavljaju poslove na otvorenom prostoru trebali razmotriti mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u razdoblju od 12 do 16 sati, te nastavka poslije 16 sati. Radno vrijeme može biti i skraćeno razmjerno štetnom utjecaju uvjeta rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika. Poslodavci trebaju radnicima s dijagnosticiranim kroničnim bolestima omogućiti korištenje godišnjeg odmora, kao i odsustva sukladno zakonu, kolektivnom ugovoru ili pravilniku o radu.

Pravilna ishrana

Osim navedenoga, trebali bi dopustiti i ležernije odijevanje zaposlenika u ustanovama, poduzećima i tijelima vlasti, kao i na službenim događajima. Treba unositi dosta tekućine - na svakih 15 do 20 minuta po jedna čaša rashlađene vode. Također, treba prilagoditi opremu i sredstva za osobnu zaštitu na radu - koristiti ljetna odijela, kape, marame, ali i laganu i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Za radnike koji rade na otvorenom preporučuje se da trebaju imati pravilnu ishranu, prilagođenu vremenskim uvjetima, koja podrazumijeva izbjegavanje teške, vruće i obimne hrane, konzumiranje svježeg voća i povrća, a ne konzumirati alkohol, kavu i gazirane napitke. Općine bi na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, a i u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima potrebno je osigurati podjelu vode i drugih napitaka, stoji u dokumentu koji je na nedavnoj sjednici usvojila Vlada FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?