INTERVJU Borjana Krišto

Nakon lokalnih izbora počinjemo raditi na Izbornom zakonu

BiH,11.07.16.Mostar,  Borjana Kristo u redakciji VL Photo:Stojan Lasic
13.07.2016.
u 07:00

Sve dok se ne riješi ova situacija, a BiH postane država s Ustavom koji bi bio po mjeri tri konstitutivna naroda i ostalih građana u smislu jednakopravnosti, teško je govoriti o državi BiH, državi koja će biti pravna, napredna i uskoro članica Europske unije. Tako recept za rješenje svih narodnih i političkih prijepora u budućnosti vidi zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. Ona u intervjuu za Večernji list BiH ističe kako je iz razdoblja permanentne krize u kojoj se nalazi BiH moguće izići samo temeljitim promjenama.

Kako se kriza u funkcioniranju izvršne vlasti na razini države reflektira na Parlament BiH? Funkcionira li parlamentarna većina?

- Parlamentarna vlast je dio ukupne vlasti. Naravno, ako imamo problema u izvršnoj vlasti, onda se jasno održavaju i na rad Parlamenta. Osobno prije svake sjednice Parlamenta kroz kolegij pokušavam postići suglasje i dogovor kako bi se pronašli zajednički nazivnici. Žao mi je što postoji ta podijeljenost među političkim partnerima, posebice u RS-u, bošnjačka politička scena se ponaša na način da je jedino prihvatljivo ono što oni ocjenjuju takvim. Postoje problemi na razini izvršne vlasti i Parlamenta, a navest ću jedan primjer, čak i glede stvari na koje smo se obvezali i za koje nisu formalno postojali prigovori. To je Zakon o neradnim danima i blagdanima, na čije smo se donošenje obvezali nakon potpisivanja sporazuma sa Svetom Stolicom. No, nismo se složili ni oko takvih pitanja, što predstavlja pokazatelj odnosa u državnoj vlasti.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije