IMA LI ODGOVORNOSTI?

Nakon osuđujuće presude, Helez mora napustiti dužnost

'zukan helez3 copy'
''
20.10.2014.
u 09:06

Helez protiv Frančeševića podignuo kaznenu prijavu, a onda ga i suspendirao. Što će biti sada?

Priznanje odgovornosti i osuđujuća presuda za kavansku tučnjavu još uvijek aktualnom ministru za pitanja branitelja FBiH Zukanu Helezu mogli bi imati konkretne posljedice i po obavljanje ove dužnosti do imenovanja nove Vlade. Pomoćnik ministra Martin Frančešević, kojeg je Helez suspendirao s posla i zabranio mu ulazak u prostorije Ministarstva nakon što je protiv njega podnio kaznenu prijavu, kaže kako bi isti princip trebao važiti i za Heleza.

Razlog suspenzije

- On je protiv mene podnio kaznenu prijavu i to iskoristio kao argument da me suspendira s posla i zabrani mi ulazak u prostorije Ministarstva. Da je iole moralan čovjek, Helez bi nakon što je osuđen za kazneno djelo sam odstupio s ministarske dužnosti. No, kako to nije slučaj. Pozivam premijera Nermina Nikšića i nadležne institucije da onemoguće Helezu dalje obavljanje ministarske dužnosti. Ako je princip da se s kaznenom prijavom ne može raditi, što je tek onda s pravomoćnom presudom kakva je Helezova, kaže Frančešević za “Večernjak”. Kontroverzni ministar Helez godinama je u sukobu s Frančeševićem koji je ujedno i najviše pozicionirani Hrvat u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja. Upravo je u Frančeševiću Helez vidio glavnog kočničara propale revizije branitelja. Najlakši način da ga ukloni bila je kaznena prijava, a potom i suspenzija. Sad bi, zbog dosljednosti, morao suspendirati sam sebe jer ne samo da je kazneno prijavljen, već je i pravomoćno osuđen.

Tučnjava i incidenti

Helez je na Općinskom sudu u Bugojnu osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci zbog tučnjave u kavani u tom gradu koja se dogodila 8. rujna 2013. godine. Toga dana je Helez u pratnji Elvisa Tukara i Midhata Palića ušao u ugostiteljski objekt u vlasništvu Benjamina Hajdarevića te ga šakom udario u sljepoočnicu. Sve to je promatrala njegova malodobna kći. Helez, Tukar i Palić su nastavili tući Hajdarevića sve dok nije izgubio svijest. Helez je uporno tvrdio kako nije sudjelovao u tučnjavi, ali je na sudu, ipak, priznao odgovornost. Vjerojatno je to bio uvjet da dobije uvjetnu osudu i izbjegne odlazak u zatvor. Ovo sigurno neće biti jedini proces koji će se voditi protiv Heleza. Nakon mandata koji je obilježen nelegalnim postupcima, mogu se očekivati nove prijave protiv Zukana Heleza. Prije nekoliko dana je predsjednik HDZ-a BiH i budući član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao kako će se poništiti sve odluke koje se odnose na proces revizije branitelja.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
ja1970
11:56 20.10.2014.

Ode konj hvala bogu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije