Vjerske manjine su ugrožene, predsjednik Obama naredio je napad

Amerikanci napali ISIL: Nakon pokolja nad kršćanima prijete da će "dići zastavu Alaha iznad Bijele kuće"

Irak,Kurdi,borba
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/8
08.08.2014.
u 09:24

ISIL je zauzeo Qaraqosh, najveći kršćanski grad u Iraku, te protjerao njegove stanovnike

Sjedinjene Američke Države započele su danas napad na islamističke militante ISIL-a na sjeveru Iraka.

Kako javlja BBC, izvor iz Pentagona potvrdio je da su dva američka lovca bombardirala ISIL-ove snage koje pokušavaju osvojiti grad Irbil i protjerati tamošnje Kurde. Avioni /A-18 bacili su laserski navođene bombe teške oko 230 kilograma na položaje kod Erbila, javlja Reuters.

Odobrio Obama

Zračne napade jutros je odobrio i najavio predsjednik SAD-a Barack Obama. Kazao je da su oni opravdani ukoliko predstavljaju prijetnju američkim interesima ili ako bi se zaustavili pokolj vjerskih manjina. SAD je već slao humanitarnu pomoć Iraku čije su dijelove zauzeli pripadnici militantne skupine ISIL.

Dok je Turska koja dijeli granicu sa sjevernim dijelom Iraka zabrinuta zbog napredovanja militarista, britanski premijer David Cameron pozdravio je akciju i kazao da je njegova zemlja spremna SAD-u pružiti humanitarnu, ali ne i vojnu pomoć. Akciju SAD-a pozdravio je i francuski predsjednik François Hollande koji nije odbacio mogućnost da se u nju uključe i francuske vojne snage.

Obama je, govoreći u četvrtak u Bijeloj kući nakon sastanka sa savjetnicima za sigurnost, izjavio kako su američke vojne snage dostavile hranu i vodu članovima manjinske religijske zajednice Jesidi koje su ISIL-ovi militanti protjerali na planinu Sinjar nakon što su zauzeli Qaraqosh, najveći kršćanski grad u Iraku.

'SAD ne ignorira nasilje'

 - SAD ne može intervenirati na svaku krizu u svijetu, ali ne možemo ignorirati nasilje, pogotovo kad su iračke vlasti zatražile pomoć - rekao je Obama.

Obama je izjavio kako će SAD napasti militante ako se njihovi konvoji približe Irbilu gdje se nalazi veliki broj američkih diplomata i vojnih savjetnika, ili ako zaprijete Bagdadu.

Napad je odobren i u slučaju da potrebe pomoći iračkim vlastima da slome opsadu na planini Sinjar i spase zarobljene civile.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije