Helez i SDP ne posustaju

Nakon pripadnika HVO, na meti revizije HOS, ‘čistka’ na kraju mandata Vlade

hvo
Foto: Foto VL
08.03.2015.
u 09:45

Nalog Vlade: izuzet će se arhiva vezana uz djelovanje HOS-a od 18. rujna 1991. do 1. svibnja 1993. godine

Vlada Federacije BiH ovaj tjedan je donijela i odluku kojom zadužuje Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata, točnije Odjel za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze da od Udruge dragovoljaca i veterana Hrvatskih oružanih snaga (HOS) preuzme ratnu arhivu. Izuzet će se arhiva vezana uz djelovanje HOS-a u razdoblju od 18. rujna 1991. do 1. svibnja 1993. godine.

Dostaviti dokumentaciju

Udruge dragovoljaca i organizatora otpora HOS-a BiH su dužne predati Federalnom ministarstvu popise pripadnika HOS-a i zapovijedi o postavljenju i razrješenju sa zapovjednih dužnosti iz navedenog razdoblja. Glavni stožer HOS-a dužan je predati dokumenta i za dodatno razdoblje do 15. kolovoza 1993. godine, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH uz napomenu kako je Ministarstvo branitelja dužno preispitati valjanost i vjerodostojnost dostavljene dokumentacije.

Malo vremena, ali ide nalog

Na ovaj način Vlada Federacije BiH i resorno Ministarstvo, koje većina Hrvata smatraju nezakonitim i nelegitimnim, do posljednjeg će dana mandata nastaviti s revizijom koja je zbog brojnih sudskih presuda donesenih u korist izvedenih iz prava, uglavnom pripadnika HVO-a, zaslužila epitet nezakonite. Nakon HVO-a sada je na red došao i HOS među čijim pripadnicima je bio i značajan broj Bošnjaka. Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata sa Zukanom Helezom na čelu imat će vrlo malo vremena za pregledanje dokumentacije HOS-a i eventualno izvođenje iz prava pripadnika i ove postrojbe, ali nalog je pokrenut. Usprkos tomu, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o izuzimanju dokumentacije šaljući i na ovaj način poruku da će do posljednjeg dana raditi što po svome, što nezakonito i uglavnom na štetu institucija s hrvatskim predznakom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?