Vrhunska manifestacija

Nakon "Raštikijade", raštika ide i na festival hrane i vina u Zagrebu

1rastika015_nnn_bih_02112015
03.11.2015.
u 06:15

Održan jedan od najboljih gastronomskih događaja u BiH, a nagradu je osvojila i ekipa Večernjeg lista Jurilj - Bubalo za spremanje uštipaka od raštike s grčkim umakom

"Raštikijada" u Grudama ove se godine s pravom potvrdila kao jedan od najboljih gastronomskih događaja u BiH. Ljudi iz Hercegovine, Bosne, Dalmacije, Slavonije, Zagorja i drugih regija Hrvatske došli su vidjeti umjetnost kuhanja raštike, jela koje je prehranilo i održalo na životu brojne siromahe u najtežim vremenima, ali i careve koji su zahvaljujući njoj zadržali dobro zdravlje i tako produžili godine svoje vladavine.

Visoki standardi

Agroturizam "Marića gaj", koji se nalazi u mjestu Ružići, u općini Grude, a koji uspješno vodi poznati grudski gospodarstvenik Tomo Marić zajedno sa suprugom Zdravkom i sinom Markom, postavio je visoke standarde u kuhanju raštike, a ljudi koji su se natjecali i kuhali na imanju, definitivno, nakon kušanja njihovih jela, mogu raditi i u vrhunskim restoranima. A najbolja ekipa ovogodišnje, četvrte po redu "Raštikijade" je "Bilo Trade - Zdena" koja je nastupila u sastavu Željko Mikulić i Vito Žulj. Prvaci 2015. godine tek su jednom dosad kuhali na ovoj manifestaciji, a već su pokazali vještine za uspon na postolje. Drugo mjesto osvojila je udruga "Pravi put" koju su predvodile Marina i Dijana Alpeza, a trećeplasirana je ekipa "Hajdučke vrleti Blidinje" u sastavu Albina Vukoja, Monika Tadić i Danica Marić.

A da su i novinari vrhunski kuhari pokazala je ekipa Večernjeg lista. Zdenko Jurilj i Robert Bubalo ne samo da su vrhunski novinari i pisci, umjetnici i filmski stvaratelji i što još ne, već su i vrhunski kuhari. Tome u prilog ide nagrada za najinovativnije jelo uručena Večernjakovom dvojcu koji je spremio uštipke od raštike s grčkim umakom. U prilog posljednjim rečenicama ide i uspjeh priznate novinarke Zorice Volarević koja je sa svojim mužem Antom predstavljala najšarmantniju kuharsku ekipu. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 14 ekipa, a za sjajno ozračje pobrinuli su se gangaši s područja općine Grude, dječja skupina HKUD "Sv. Ivan Krstitelj" Ružići i tamburaški sastav Zlatne strune. Ocjenjivački žiri činili su načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, akademski slikar Franjo Primorac, pisac Slavo Bago, Ljubica Jurčić, Kamilo Pralas i Žana Alpeza.

Najzdravija namirnica

A da "Raštikijada" postaje brend širih razmjera potvrđuje i 3. hrvatski festival hrane i vina koji će se od 13. do 15. studenog održati u zagrebačkoj Areni, a gdje će biti predstavljena raštika i svi specijaliteti koji se mogu napraviti od nje. Upravo to je na tragu ranije izjave organizatora "Raštikijade" Tomina sina Marka koji je rekao da očekuje kako će i svjetska scena "pogurati" i prepoznati raštiku kao ukusnu i jednu od najzdravijih namirnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije