Povijesni trenutak u oživljavanju giganta

Nakon šesnaest mjeseci prvi proizvedeni trupci u pogonima Ljevaonice Aluminija iz Mostara

03.11.2020.
u 19:05

Nakon punih 479 dana od gašenja pogona Aluminija jučer je konačno pokrenuta proizvodnja, a iz Ljevaonice su izašli prvi trupci. Nakon višemjesečnih priprema Aluminij industrija, koja je dio izraelske MT Abraham grupe, i koja je s vlasnicima Aluminija sklopila ugovor o najmu pogona, uspjela je ono što je malo tko vjerovao, piše Večernji list BiH

Uspjeli su osigurati sirovine, energente, sklopiti nove poslovne ugovore te angažirati više od 80 nekadašnjih radnika Aluminija i pokrenuti peći u kojima su jučer izliveni prvi trupci nakon gotovo 16 mjeseci. Prema onome što se moglo vidjeti i u kratkom povijesnom videouratku, sve je proteklo kako se i očekivalo. Kvaliteta aluminija također je zadovoljavajuća, dodali su. U izjavi za Večernji list čelni čovjek Aluminija Amir Gross Kabiri nije krio zadovoljstvo.

- Nakon 16 mjeseci, koliko tvornica nije bila aktivna, Ljevaonica se vratila u proizvodnju. Nisam sumnjao u proizvodne mogućnosti, a zasluga za to pripada isključivo našim radnicima. Naš je glavni cilj sada održati stabilnost i održivost - rekao je Kabiri koji je osobno nazočio ponovnom pokretanju Ljevaonice. Kako su objasnili iz Aluminija, prva dva mjeseca bit će i svojevrsno probno razdoblje kada će se raditi na stvaranju preduvjeta za nadogradnju proizvodnje i kasnijem proširenju kapaciteta.

50.000 tona

S obzirom na to da se radi o početku proizvodnje, tijekom prva dva mjeseca očekuje se proizvodnja 3000 tona gotovih proizvoda. No, već početak sljedeće godine označit će dodatan iskorak, a postupno će se povećavati proizvodnja. Prema tim planovima, do kraja godine sve će biti spremno za povećanje proizvodnje koja bi u sljedećoj godini trebala iznositi polovinu nekadašnjih kapaciteta. Naime, očekuje se kako će se na početku 2021. tijekom svakoga mjeseca proizvoditi više od 3500 tona trupaca, da bi se na kraju godine dostiglo 50.000 tona proizvedenih trupaca ovoga traženoga metala. Pokretanje pogona Ljevaonice podrazumijevat će i dodatno povećanje broja zaposlenih. Ranije su potpisani ugovori i o nabavi, ali i o prodaji metala.

Još 90 radnika

Do kraja godine očekuje se kako će se zaposliti još najmanje 90 prijašnjih radnika u Aluminiju, čime bi se broj ponovno angažiranih povećao na 170. Uz sve to, sukladno petogodišnjem planu pokretanja proizvodnje u Aluminiju, već su obavljeni razgovori s ranijim partnerima kako bi se dodatno unaprijedila proizvodnja u pogonima Ljevaonice nakon čijeg bi se osuvremenjivanja stvorile pretpostavke za proizvodnju više od 100.000 tona trupaca. U proteklom razdoblju M. T. Abraham Group i njihova članica Aluminij industrija potpisali su strateški sporazum o suradnji s kineskim gigantom China NFC, čiji je cilj pokretanje i osuvremenjivanje pogona, ali i s Advaita grupom, koja će prodavati 50% Aluminijevih proizvoda. Tijekom priprema za pokretanje proizvodnje radilo se o velikim investicijama s budući da tvrtka ne proizvodi, a što je osigurao investitor iz grupacije koju predvodi MT Abraham Group. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?