Traže istragu

Nakon stravičnog sudara kod Tuzle roditelji poginulog mladića tvrde da on nije vozio auto

22.01.2021.
u 12:44

Ildahid Malkić i Irmel Arnautović smrtno su stradali prije godinu u prometnoj nesreći u mjestu Čanići kod Tuzle, a dvije osobe su preživjele. Izvješća kažu da je Malkić upravljao automobilom, što opovrgavaju njegovi roditelji, tražeći otvaranje istrage.

Stravična prometna nesreća dogodila se 18. siječnja 2020. godine na dijelu magistralnog puta Tuzla – Srebrenik u mjestu Čanići kod Tuzle, kada su se sudarili automobil marke Mercedes i autobus Man.

Na mjestu događaja smrtno je stradao 29-godišnji Irmel Arnautović, dok je nekoliko sati kasnije u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli preminuo i 20-godišnji Ildahid Malkić. Dvadesetogodišnji Anel Arnautović zadobio je teške tjelesne ozljede dok je još jedna maloljetna osoba inicijala E. A. neozlijeđena te se udaljila s mjesta nesreće.

Prepolovljen automobil

O težini prometne nesreće najbolje govori informacija da se automobil marke Mercedes u kojem su se nalazili mladići, iz mjesta Tinja kod Srebrenika, od siline sudara s autobusom prepolovio.

Kako je navedeno u izvješćima nadležnih organa nakon prometne nesreće, Mercedesom je upravljao Ildahid Malkić, što njegovi roditelji negiraju, ističući da se on nalazio na zadnjem sjedištu automobila.

"Mi sumnjamo u zapisnik policije u kojem je navedeno da su u automobilu ostali Anel Arnautović i vozač Ildahid Malkić, to nije točno, jer je moj sin nađen 20 metara od automobila. Vrata automobila su netaknuta, staklo nije razbijeno i za to postoje dokazi, odnosno fotografije, i svjedok kojeg tužiteljica nije pozvala na saslušanje" kaže za Klix.ba Ildahidov otac Ševo Malkić.

Ildahidovi roditelji navode da svi dokazi upućuju na to da je njihov sin sjedio na zadnjem sjedištu automobila, istaknuvši da se jedan od preživjelih suputnika, odnosno Anel Arnautović, koji se nalazio u vozilu, prema njegovim navodima, ne sjeća detalja prometne nesreće, dok se maloljetni E. A. udaljio s mjesta događaja, što je i navedeno u dokumentu iz Županijskog tužiteljstva u Tuzli.

"Postoje različita tumačenja u vezi s tim gdje se tijelo moga sina nalazilo, što je veoma bitno, jer smo izričitog stava da on nije upravljao automobilom. Naime, na zadnjem sjedištu u automobilu su pronađena osobna dokumenta moga sina, uz njegov sat, kačket i telefon. Da je sjedio na mjestu vozača, njegove stvari ne bi mogle biti tamo gdje su pronađene. Također, smatramo da je potrebno saslušati i svjedoke, odnosno putnike iz autobusa, što nije učinjeno", tvrdi Ševo Malkić.

Da je njihov sin bio vozač, što je navedeno u izvješćima nadležnih, po ozljedama koje su bile vidljive kod Ildahida, roditelji navode da bi ostali tragovi krvi na zračnim jastucima koji su se aktivirali na volanu, što nije bio slučaj. Patike ovog mladića pronađene su nekoliko metara od Mercedesa, što roditelji smatraju detaljima koji bacaju sumnju na cijeli slučaj.

Zbog sumnje u regularnost utvrđenih činjenica roditelji su angažirli odvjetnika, uz dva vještaka prometne struke koji su kroz dosadašnji rad konstatirali da Ildahid Malkić nije mogao upravljati automobilom, shodno dokazima koji postoje i u fotodokumentaciji.

"Vještaci još uvijek obavljaju vještačenja i mi nećemo odustati od ovog slučaja. Želimo dokazati da naš sin nije kriv za ovu prometnu nesreću. Spremni smo ići do kraja u ovom slučaju, kako bi prava istina izašla na vidjelo", ističe bolnim glasom Ildahidova majka Mirjana, navodeći da je njen sin bio sportaš, višestruki državni prvak u kung fuu, uzoran mladić te da nije konzumirao alkohol.

Stav Tužiteljstva TŽ

S druge strane, prema stavu Tužiteljstva Tuzlanske županije, u ovom predmetu istraga neće biti otvorena. Kako je u svom dopisu navela postupajuća tužiteljica, istraga neće biti pokrenuta jer je po nalazu i mišljenju sudskog vještaka mediciske struke, te nalazu biološkog i DNK vještačenja utvrđeno da je vozilom upravljao Ildahid Malkić.

"Posljedice predmetne prometne nesreće su da je u njoj na mjestu događaja smrtno stradao Irmel Arnautović koji se nalazio na zadnjem sjedištu iza suvozača u automobilu marke Mercedes, da je Ildahid Malkić vozač automobila Mercedes uslijed zadobijenih ozljeda preminuo u UKC-u Tuzla i da je Anel Arnautović, koji je bio na mjestu suvozača u automobilu Mercedes, zadobio teške i po život opasne ozljede", navodi se u obrazloženju postupajuće tužiteljice.

Tužiteljica konstatira da ozljede nije zadobio maloljetni E. A., što je u svojstvu svjedoka i izjavio, uz to da je bio u automobilu na zadnjem sjedištu te da je ispao iz vozila.

"Također je naveo da se uplašio predmetnog događaja, da se udaljio s mjesta događaja kako bi rekao roditeljima što se desilo, a da je na mjesto nesreće došao odmah po pozivu policije. Na mjestu događaja nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali da je E. A. upravljao vozilom Mercedes", piše u obrazloženju postupajuće tužiteljice.

Ona konstatira i da shodno rezultatima alkostesta nije utvrđeno prisustvo alkohola kod maloljetnog E. A.

"Također je utvrđeno da su Ildahid Malkić, Anel Arnautović i Irmel Arnautović bili pod dejstvom alkohola, što je utvrđeno analizom i vještačenjem", navodi se u dopisu postupajuće tužiteljice, što opovrgavaju Ildahidovi roditelji koji su tražeći otvaranje istrage uložili žalbu, ali je ona odbijena.

Zbog ranije izrečenih sumnji u vjerodostojnost informacija nadležnih organa, o ovom slučaju roditelji su obavijestili i Federalnu upravu policije. Od ove institucije traže da provede istragu na okolnosti i regularnosti rada nadležnih organa koji su postupali u slučaju vezanom za prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao njihov sin Ildahid Malkić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije