otkrivamo

Nakon uhićenja Bosnića, za odlazak u ISIL posebna se odobrenja izdaju izvan BiH

24.04.2016.
u 07:00

Odlazak vojno sposobnih muškaraca u Islamsku državu (ISIL) i priključenje postrojbama ove terorističke organizacije nije tek pustolovna akcija na što se može jednostavno odlučiti, nego joj prethode pripreme i svojevrsne provjere prigodom novačenja, piše Večernji list BiH.

Sigurnosni izvori

Sve je razrađeno do posljednjeg detalja po pravoj vojničkoj proceduri koja se temelji na gerilskom načinu organiziranja, ali i ratovanja, objašnjava sigurnosni izvor koji je zatražio diskreciju i koji govori na temelju svjedočenja dragovoljaca koji su se vratili u BiH. Do uhićenja je Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabijske zajednice, bio ključna osoba za novačenje u BiH. On je za sve koji su odlazili na ratište doslovno pisao odobrenja da se ne bi unutar redova ove organizacije infiltrirali strani agenti. I takva procedura vrijedila je i u drugim zemljama iz koje odlaze muškarci na ratišta Sirije i Iraka. Nakon Bosnića, ta svojevrsna odobrenja koja su i propusnica za ulazak na teritorij pod nadzorom ISIL-a pišu se, kako doznajemo, izvan BiH.

U BiH se obično osobe koje odlaze na ratišta traže među onima koji imaju vojnu naobrazbu kako bi odmah bili spremni sudjelovati na bojištu te prolaziti obuke. Ranijih godina putovanja iz BiH prema Siriji izvodila su se preko sarajevske Zračne luke, no nakon što je izmijenjen Kazneni zakon po kojemu je odlazak i pristupanje stranim vojnim formacijama postalo kazneno djelo, ta su putovanja puno teža, kompliciranija i skuplja.

Naime, sada se iz Sarajeva preko alternativnih veza Rima, Milana, Beča zrakoplovom putuje prema Turskoj, najčešće Istanbulu, što iznimno poskupljuje cijenu odlaska. U Istanbulu se dragovoljci smještaju u ranije dogovorene hotele. Po njih dolaze osobe kojima je unaprijed dogovoren način odijevanja, a razrađene su i šifrirane poruke koje imaju. Primjerice, točno se zna koliko puta im zvone ili kucaju na vrata hotelskih soba i redoslijed riječi koje izgovaraju. Zatim se ranije uhodanim kanalima ti borci usmjeravaju prema, uglavnom, Gaziantepu i gradovima na istoku Turske, ali, uglavnom, preko kurdskog dijela preko kojeg se dalje prelazi u Siriju. S obzirom da se i ta granica sve snažnije nadzire, postoje problemi kako ući, a još je teže izaći iz ratom zahvaćenog područja. Novopridošli članovi Islamske države su nekoliko mjeseci pod prismotrom i prolaze prilagodbu za sudjelovanje na ratištu. Ubrzo nakon dolaska uvode se u evidenciju ISIL-a i pri tome moraju uništiti sve dokumente s kojima su doputovali kako bi i simbolično raskinuli vezu s vanjskim svijetom. Upravo ta činjenica značajno otežava onima koji se žele vratiti natrag.

Odlasci i iskustva

Prema nepotpunim podacima, takvih je oko 50 osoba koje su povremeno boravile u redovima Islamske države. Svjedoče to i neki od onih koji su prošli iskustvo sudjelovanja u ovoj terorističkoj državi. Po navodima sigurnosnog izvora, različita su iskustva onih kojih su bili tamo, od potpunog razočarenja, do pronalaženja motiva za nastavak borbe. U posljednje vrijeme značajno je opalo zanimanje za ISIL, ali je, ipak, zabilježen odlazak 32 muškarca. Ukupno se sada tamo nalazi oko 220 bosanskohercegovačkih državljana, muškaraca, žena i djece. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije