Počela izborna šutnja

Nakon žestoke predizborne kampanje više od 3,3 milijuna glasača bira 518 dužnosnika

06.10.2018.
u 11:00

Više od 3,3 milijuna građana Bosne i Hercegovine odlučivat će sutra od 7 do 19 sati o tomu tko će voditi zemlju iduće četiri godine.

Kako to u BiH obično biva, mnogo je to upitnika i onih neizbježnih “ali”. Tako je i ovaj broj birača upitan jer je očito veći od stvarnog broja onih koji će moći ostvariti biračko pravo. Zbog pasivnog sustava registracije, na biračkom popisu našle su se i umrle osobe te oni koji odavno ne žive u BiH, a nisu se registrirali za glasovanje u odsutnosti, piše Večernji list BiH. 

Predizborna šutnja

U svakom slučaju, na ovim izborima bit će izabrano 518 nositelja mandata na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini. Biraju se tri člana Predsjedništva BiH (dva u Federaciji BiH i jedan u Republici Srpskoj); 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, od čega 28 iz Federacije i 14 iz RS-a; 98 zastupnika u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta; 83 zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a; predsjednik i dva dopredsjednika RS-a te zastupnici u 10 županijskih skupština.

Za ovogodišnje izbore prijavljeno je 128 političkih subjekata, od čega 53 stranke, 36 koalicija te 34 neovisna kandidata. Na 804 kandidacijske liste je 7498 kandidata za spomenute razine vlasti.

Svi registrirani glasači moći će glasovati na više od 6000 biračkih mjesta u BiH, i to 5794 glasačkih mjesta i 314 mobilnih timova, a angažiranjem institucija i političkih stranaka ove godine povećan je broj glasačkih mjesta u konzularno-diplomatskim predstavništvima BiH, gdje će moći glasovati oko 1000 građana. Preporučenom je poštom u inozemstvo za glasovanje u odsutnosti poslano 77.000 paketa, od čega polovina u Srbiju i Hrvatsku. Ukupno 47.000 glasačkih paketa je vraćeno, a od toga 6000 kao neuručeni.

Izbore će promatrati oko 6500 međunarodnih i lokalnih promatrača kako ne bi došlo do zlouporaba izbornog procesa, a općinska izborna povjerenstva, njih 142, registrirala su 60.000 stranačkih promatrača. Predizborna šutnja koja je počela jutros u 7 sati traje do sutra u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta. U tom razdoblju zabranjene su sve političke aktivnosti, kao i objava istraživanja popularnosti stranaka te predizborne ankete. Središnje izborno povjerenstvo BiH prve preliminarne rezultate trebalo bi imati nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, a svoje podatke o rezultatima izbora javnosti će u noći s nedjelje na ponedjeljak objavljivati i političke stranke.

Prava birača

Što se tiče samog glasovanja, predsjednik SIP-a Branko Petrić podsjetio je jučer da svi glasači moraju imati jedan od važećih identifikacijskih dokumenata, a to je osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola. Svi ovi dokumenti trebaju biti izdani u BiH, rekao je Petrić.
Pozvao je birače da još jednom provjere na internetskoj stranici SIP-a je li došlo do nekih promjena kada je riječ o glasovanju na biračkim mjestima. 
- To navodim zbog činjenice što se u posljednje vrijeme pojavilo dosta informacija da su mnogi građani mimo svoje volje odjavljeni i prijavljeni na glasačko mjesto u inozemstvu. Tim ljudima će biti omogućeno glasovanje - rekao je Petrić.

Svaki glasač u Federaciji BiH na biralištu dobiva četiri zasebna glasačka listića, i to po jedan za izbor člana Predsjedništva BiH, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i zastupnika u županijskom parlamentu.

Iako su na listiću za izbor članova Predsjedništva BiH navedena imena i kandidata za bošnjačkog i za hrvatskog člana, birač može odabrati samo jednog kandidata. Drugim riječima, nemoguće je glasovati i za hrvatskog i za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Kada su u pitanju ostali glasački listići, birač se na njima opredjeljuje za određenu listu, a listić će biti valjan ako birač obilježi samo naziv stranke ili koalicije, ali i ako obilježi ime određenog kandidata s te liste. U oba slučaja glas se pripisuje dotičnoj stranci ili koaliciji, dok preferencijalni glasovi imaju utjecaja samo na izborni rezultat kandidata unutar te liste. Ista procedura je i za glasovanje u RS-u, s tom razlikom što tamošnji glasači dobivaju četiri glasačka listića – za srpskog člana Predsjedništva BiH, za predsjednika/dopredsjednike RS-a te za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?