Intervju: Zdenko Puljić

Napadaju nas oni koji ne žele pravnu sigurnost

30.09.2017.
u 10:00

Notarska služba u BiH i Federaciji BiH najuspješnija je reforma u pravosuđu u proteklih deset godina, od kada je ona uvedena u pravni poredak u BiH, ističe u razgovoru za Večernji list novi predsjednik Upravnog odbora Notarske komore FBiH Zdenko Puljić.

Što vidite kao glavni rezultat notarske službe u prvom desetljeću postojanja?

- Samim uvođenjem notarske službe u pravni poredak nestalo je “sive ekonomije” i poznatih afera u prometu nekretnina jer, recimo, u prometu nekretnina svi zaključeni ugovori o prometu nekretnina predaju se odmah odnosno najdalje u roku od osam dana od zaključenja Poreznoj ispostavi i naplaćuje se porez na promet nekretnina te, što je još važnije, ažurira se zemljišna knjiga prava vlasništva u sudu, kao i, naravno, ostalih prava. U gospodarskim društvima napravljen je veliki pomak k pravnoj sigurnosti jer odluke/ugovori o osnivanju i statuti gospodarskih društava tako su notarski obrađeni da ne ostaje gotovo nikakve mogućnosti za vođenje spora među osnivateljima gospodarskih društava ili prema njihovim partnerima. Naravno, i ostali pravni poslovi, kao, recimo, ugovor o doživotnom uzdržavanju, tako su notarski obrađeni da ne ostavljaju prostora za eventualne sporove. Punomoći po svim vrstama poslova notarski su sastavljene da se na temelju njih zaključuju pravni poslovi kako u BiH tako i u inozemstvu. Sve one pravne isprave koje notar ovjeri (potpisi i ovjere preslika) imaju pravnu snagu u cijelom svijetu te gotovo sve države svijeta traže da notar ovjeri potpis i preslike isprava, a ne tijela uprave. Po svim pravnim poslovima koje rade notari u ovih deset godina, nema ni deset sporova na sudovima po notarski obrađenim ispravama i do sada završenim sudskim postupcima nije utvrđena odgovornost notara.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije