Afera “Prisluškivanje”

Napadima na Tužiteljstvo politika nastoji ponovno zavladati tom institucijom

tužiteljstvo bih
01.09.2017.
u 07:00

Vodeći ljudi Tužiteljstva BiH, policijskih i sigurnosnih agencija susreli su se izvanredno u srijedu navečer kako bi snizili napetosti nastale poslije oštrih međusobnih optužbi proteklih dana nakon što se otkrilo kako su ilegalno praćene i prisluškivane glavna tužiteljica Gordana Tadić i potpredsjednica Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH Ružica Jukić, piše Večernji list BiH. 
 Na sastanku, kojemu su nazočili glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić te zamjenica glavnog tužitelja Ozrenka Nešković i Ćazim Hasanspahić, s čelnicima policijskih i sigurnosnih agencija, zamjenikom ravnatelja državne policijske agencije (SIPA-e) Đurom Kneževićem, zamjenikom ravnatelja OSA-e BiH Trifkom Buhom i zamjenikom ravnatelja Uprave za koordinaciju policijskih tijela Milom Jurićem, dogovoreni su koraci koji bi “trebali dovesti do smirivanja napetosti koje su se pojavile u javnosti te nastavak suradnje institucija, u okviru svojih nadležnosti, kako bi se u potpunosti utvrdilo činjenice i okolnosti u vezi s nedavnim događanjima.

Otišlo se daleko

U priopćenju dostavljenom jučer iz Tužiteljstva BiH dodaje se kako je na sastanku razgovarano i o različitim informacija koje su se pojavile u javnosti glede rada pravosudnih institucija te policijskih i sigurnosnih agencija nakon saznanja o nezakonitom praćenju i nadzoru kretanja i razgovora v. d. glavnoga tužitelja Tužiteljstva BiH i potpredsjednice VSTV-a BiH. Kako se doznaje, taj sastanak imao je iznimno dramatičan povod s obzirom na to da su se pojavile informacije kako bi se moglo posegnuti doslovno za potezima koji granične s državnim udarom, piše Večernji list BiH. Prema upućenim izvorima, tužiteljica Gordana Tadić dobila je informacije kako je trebala biti uhićena zbog otuđenih centara moći koji su otišli toliko daleko da ne prežu čak ni od takvih poteza. 
Podsjetimo, državnome Tužiteljstvu kaznenu prijavu za prisluškivanje i tajno praćenje visokih pravosudnih dužnosnica podnio je novinar Josip Šimić, a autentičnost prisluškivanih razgovora i korespondencije emailom te nadzor kretanja potvrdili su iz Tužiteljstva BiH. Njihovo praćenje, prema tim navodima, naložio je ravnatelj SIPA-e Perica Stanić po nalogu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. 
Istodobno, takve navode odbacili su iz SIPA-e tvrdeći kako njihovi službenici nisu nadzirali kretanje i komunikaciju državne tužiteljice Tadić i potpredsjednice VSTV-a Jukić.

Grijesi političara

Zahtjev za smjenu i istragu protiv Gordane Tadić podnio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdeći kako je ta institucija, kao i država BiH uništena, dok je Tadić odgovorila kako će ministar morati pred tužiteljima odgovoriti što je pri tome mislio te ga je pozvala da podnese ostavku. 
Izvorište cijeloga problema nastalo je nakon što su se dogodile tektonske promjene u Sudu i Tužiteljstvu BiH. Političko Sarajevo, ponajprije Stranka demokratske akcije, izgubili su dvije vrlo važne poluge moći kojima su upravljali brojnim procesima u zemlji. Ponajprije u Sudu BiH u kojemu je Meddžida Kreso dijelila zadaće i nalagala sucima presuđivati onako kako to odgovara političkim stajalištima, a ne stanju spisa, oko čega postoji više desetaka prigovora koji su upućeni na adresu Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća. Slično se dogodilo i u Tužiteljstvu BiH u kojemu su određeni spisi mjesecima, pa i godinama, držani u ladici. To se odnosi i na više srpskih političkih dužnosnika koji su posljednjih dana bili najžešći u osudama zbivanja u pravosuđu. Kako bi prikrili upravo vlastite grijehe, javnosti su, ponajprije utjecajnim veleposlanstvima, počeli plasirati priče o velikim urotama - proruskom dodikovskom utjecaju na rad pravosuđa, što bi, po defaultu, trebalo izazvati njihovo reagiranje. Sve to ponovno s potpisom tužitelja i sudaca čiji su obiteljski korijeni povezani sa SDA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?