Otvoreno pismo udruga hrvatskih branitelja vrhu HDZ-a i HNS-a

Napravite drastične promjene, na liste stavite prave, a ne gluhonijeme političare

branitelji
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
11.07.2014.
u 08:48

Liste moraju biti sastavljene od uglednih hrvatskih pojedinaca

Večernji list BiH u posjedu je otvorenog pisma kojeg su uputile udruge hrvatskih branitelja, a ono je namjenjeno vrhu HDZ-a i HNS-a pred predstojeće izbore. Pismo potpisuju "Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata HZ HB HNŽ", "Udruga organizatora otpora HVO u BiH", "Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar", "HVIDRA Mostar", "Udruga nositelja ratnih odličja HVO HB", "Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja HVO HB", "Udruga roditelja hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu", "Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB" i "Udruga udovica Domovinskog rata grada Mostara".

- Obraćamo Vam se u dobroj namjeri, u korist širih nacionalnih interesa, budući da smo duboko uvjereni kako su opći izbori 2014. izbori u kojima će se hrvatski narod u BiH opredjeljivati za zaštitu temeljnih nacionalnih prava i vrijednosti kakve su suverenost, konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, zaštita digniteta Domovinskog rata i zaštita stečenih prava branitelja i članova njihovih obitelji, zaustavljanje daljnjeg iseljavanja hrvatskog naroda iz BiH i zaustavljanje trenda nezaposlenosti i općeg pada životnog standarda koje traje već nekoliko godina na prostorima u kojima obitava hrvatski narod u BiH, navodi se u otvorenom pismo predsjedniku HNS-a BiH i predsjedniku HDZ-a BiH dr. Draganu Čoviću koje je upućeno iz Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata koje su potpisali predsjednici devet hrvatskih udruga.

Sastavljanje listi

Mi, hrvatski branitelji u BiH, podržavamo Vaše napore da kao predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH okupite sve hrvatske političke državotvorne snage i napore da se hrvatskom narodu u BiH vrate sve ustavno-pravne pozicije koje mu pripadaju, i zato Vas želimo upozoriti na sljedeće: Nemojte dopustiti da na listama ponovno budu gluhonijeme političarke i političari koji ne osjećaju mučeništvo svog naroda, njihovu strpljivost, tjeskobu i zabrinutost za svoju budućnost. Konkretno, nemojte dopustiti da izborne liste sastavljaju dugogodišnji premijeri, ministri, direktori, načelnici općina i njihovi interesni lobiji. Liste moraju biti sastavljene od uglednih hrvatskih pojedinaca kojima hrvatski narod u BiH može ukazati povjerenje, koji svakodnevno žive sa svojim i uz svoj narod. Nemojte dopustiti da županijski, federalni i državni parlamenti postanu dobro plaćena radna mjesta na kojima će se zapošljavati rodbina i prijatelji bez ikakvog političkog znanja, bez nacionalne osviještenosti i upitnih političkih stručnih kvalifikacija. U posljednjih dvadeset godina, hrvatski narod u BiH se od naroda koji se u Domovinskom ratu oslobodio svih povijesnih okova danas pretvorio u trpeći narod koji u svojoj strpljivosti proživljava mučeništvo i sumnja u vlastite vrijednosti, što je isključiva zasluga pohlepnih, nesposobnih i bezosjećajnih hrvatskih političara koji nemaju potporu hrvatskog naroda u BiH.

Promjene ili nema podrške

No, imajući u vidu tko ima ovlast i na koji način se predlažu liste, jasno je vidljivo zašto se ti isti pojedinci godinama održavaju na političkoj sceni bez kvalitetne analize njihova rada. Stoga, mi, hrvatski branitelji u BiH, zahtijevamo drastične kadrovske promjene u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, i jasno i glasno ćemo reći koja imena političarki i političara nećemo podržati na listama, što će biti jasan znak tko treba otići s političke scene, zajedno s onima koji su ga predložili. Vrijeme je da odvojimo žito od kukolja kako bi hrvatski narod u BiH vratio povjerenje u političare koji su dužni voditi svoj narod u bolju budućnost, navodi se u otvorenom pismu iz Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Komentara 1

RO
rosa
11:32 11.07.2014.

Zašto Čovića niste uvrstili u pohlepne, nesposobne i bezosjećajne hrvatske političare? Zašto ovo pismo nije upućeno i drugim hrvatskim strankama? Zar su postrojbe HVO bile popunjene samo HDZ-ovcima? Ovo pismo je još jedan dokaz da su čelništva Udruga proisteklih iz domovinskog rata produžena ruka HDZ-e BiH odnosno da su najvećoj mjeri Čovićevi poltroni koji se oglašavaju samo kada to odgovara "akademiku". Poltroni, sram vas bilo!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije