pasta

Napravite sami zdravu pastu za zube: Jednako dobro čisti, osvježava, ali nema štetnih sastojaka

as
21.03.2017.
u 16:45

Kupovne paste za zube imaju mali miljun aditiva i mislimo da nam ništa neće biti od njih, a zapravo se njima trujemo svaki dan, piše Net.hr. 

Umjetne boje, triklosan, flour i ostale abrazivne sasotjke definitivno ne želite u vašim zubima ako ih možete čistiti na prirodan način, zar ne? Sjetite se samo onih mnogih plemena koji žive jednostavnim životom, ali svejedno imaju blistave i zdrave zube jer žvaču biljke koje ubijaju bakterije, poliraju zube i osiguravaju svjež dah.

Iako stručnjaci ni sami nisu sigurni jestu li kupovne paste za zube toliko štetne ili ne, sve više ljudi se okreće prirodnim varijantama pa zašto ne biste i vi? Evo nekoliko jednostavnih recepata za domaću zubnu pastu.

Pasta s glinom 

1 dl filtrirane vode
150 g gline za unutrašnju upotrebu
2 žlice kalcija ili magnezija u prahu
3 žlice kokosovog ulja
1/4 žličice nerafinirane morske soli
1/4 žličice sode bikarbone
10 kapi eteričnog ulja peperminta
1/4 žličice stevije u prahu

Sve sastojke stavite u staklenu ili plastičnu zdjelu te ih dobro promiješajte i ostavite da miruju oko pola sata. Opet ih dobro promiješajte i presipajte u staklenku koju čuvajte na hlandom i tamnom mjestu. Pasta traje najdulje tri mjeseca.

Pasta s kokosovim uljem 

2 žlice ekstradjevičanskog kokosovog ulja
2 žlice sode bikarbone
1 žličica kurkume
ekstrakt peperminta

Pomiješajte kokosovo ulje i sodu bikarbonu te po želji dodajte 10-15 kapi paperminta. Zatim dodajte kurkumu u prahu te sve miješajte plastičnom ili drvenom žlicom dok smjesa nije ujednačena. Pastu čuvajte u staklenci na tamnom i hladnom mjestu.

Pasta s uljem čajevca 

2 žlice gline za unutrašnju upotrebu
3-4 žlice destilirane vode
5 kapi tekuće stevije
4 kapi eteričnog ulja čajevca
10-15 kapi eteričnog ulja peprminta ili limuna
prstohvat samljevene morske soli

Glinu i vodu stavite u staklenu ili plastičnu posudu i miješajte drvenom ili plastičnom žlicom. Dodajte čajevac i eterično ulje. Sve dobro promiješajte, a zatim dodajte sol. Miješajte nekoliko minuta te pastu prebacite u staklenku koju također čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije