grijanje na drva

Narasla proizvodnja ogrjevnog drva

20.08.2020.
u 19:50

Druga je polovina kolovoza, a tradicionalno, nakon Gospojine, kako kažu ovdašnji ljudi, počinju pripreme za zimu. Zimnice se rade već od početka mjeseca kako bi bilo ukusne, domaće hrane, a oni koji se griju na drva počeli su s narudžbama, piše Večernji list BiH

Po oglasnicima pronalazimo hrast za 70 maraka, grab od 70 do 75 KM, bukvu za 75 do 80 KM. Tu je pak potrebno i sjeći i cijepati. A drva u paleti, iscijepana i lijepo složena, s količinom 1,80 kubnih metara, prodaju se po cijeni od 160 do 180 KM. Oni koji prate situaciju, vide da je cijena drva na razini ranijih godina. Prodavač kojeg smo pozvali na jedan od brojeva iz oglasa govori nam zašto je to tako.

Smanjen izvoz

- Izvoz nam je smanjen, pandemija je učinila svoje, tako da Italija, koja je masovno otkupljivala od nas, ove godine nije kao na ranijoj razini. No, zato ima prostora za opskrbiti vlastito tržište, a cijena s prijevozom uglavnom je realna, sve to varira od 5 do 10 KM po metru.

Metrice se mogu naći od 70 do 80 KM, iscijepana drva su od 90 do 100 KM, nije se nikakav drastičan poremećaj dogodio, nego je najveći poremećaj što je dosta ljudi ostalo bez posla. No, snađe se naš čovjek, neki prodavači daju i na odgodu plaćanja, registrirane tvrtke na rate, treba izaći ususret u ovakvim situacijama - priča nam prodavač. Proizvodnja šumskih sortimenata u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 978.933 kubna metra, što je za 1,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, no kad se sagleda kompletna situacija, ne radi se o nikakvim drastičnim promjenama.

Naprotiv, za 3,52 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, rasla je proizvodnja ogrjevnog drva lišćara poput bukve, hrasta i graba. To je pokazatelj da će većina ljudi, kao i ranijih godina, ostati vjerna drvu.

Stručnjaci s portala topizbor.ba proteklih dana analizirali su prednosti i mane grijanja na drva i tu se vidi zašto je ovaj energent omiljeni izbor velikog dijela žitelja. - Kao prvo, nakon ugljena, radi se o najjeftinijem grijanju. Iako njihova cijena varira iz godine u godinu, ovisno o stanju na tržištu, trenutačno iznosi od 80 do 90 KM po metru. Nešto jeftinija varijanta je grijanje na bagrem i hrast, ali oni su manje kaloričan izvor energije - ističe se u analizi.

Kamin, peći, kotlovi...

Kao druga stavka je niža cijena štednjaka i peći na drva u odnosu na neke suvremenije energente, a ono što se također navodi je i činjenica da grijanje na drva pruža poseban komfor, a ne stvara se ni buka. Magazin za kućanstvo Hausbau u najnovijem broju piše da su sve brojniji oni koji se vraćaju grijanju na drva. - Iako je bilo i nestašica drva za ogrjev, ono je sve popularnije bilo da se koristi u kaminu, peći ili kotlu za cjepanice - navodi se, a stoji i da je sve popularnija varijanta kombiniranih uređaja u kojima se mogu koristiti i pelet i klasične drvene cjepanice.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?