Bariša Čolak

Naš je cilj konačno provesti odluke Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava

18.09.2020.
u 13:54

Bariša Čolak, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, istaknuo je da treba insistirati na potpisanom sporazumu između HDZ BiH i SDA koji se tiče izbora u Mostaru i Izbornog zakona. Nakon što su o Izbornom zakonu neuspjeli pregovori, Čolak je kazao da su se strane obvezale da će ga provesti - ipak, naveo je da je bilo previše negativnih iskustava u prošlosti.

"Čujte, imamo negativna iskustva, 2013. je bilo nešto slično, potpisano u Briselu, a kada su predstavnici tada šest stranaka potpisali da jedan narod neće drugome birati predstavnike. Ponovilo se u Mostaru 2015. Imamo dvije rezolucije Europskog parlamenta koje govore o federalizmu, decentralizaciji, legitimnom predstavljanju", rekao je Čolak.

On je kazao da se ne može ravnodušno gledati na sve što se događa.

"Prije svega mislim na istup Izetbegovića. Traže se novi uvjeti. Što se promijenilo do sada - ništa se nije promijenilo. Nije bilo drugih uvjeta u potpisanom sporazumu. To je u interesu svih, ne samo HDZ-a, HNS-a, nego u interesu svih stranaka i u korist BiH. Mi moramo riješiti problem, jer ga nitko drugi neće riješiti", poručio je.

Znači li to Izborni zakon pa Vlada FBiH ili obratno?

"Ne mislim da se radi o ucjeni, barem ne s naše strane. Kolegama je stavljeno do znanja što je naš prioritet i što treba napraviti prvo. To je po meni principijelni stav. Odgovorna politika. Ne koristi samo nama nego svim građanima. Mi ne mislimo da je nekakav nesrazmjer između ovog što tražimo i cilja kojeg želimo postići", kazao je.

"Želimo da se promijeni Izborni zakon. Imamo pet negativnih iskustava, uspostava Vlade bez hrvatskih predstavnika, tri puta izbor člana Predsjedništva. To moramo riješiti", pojasnio je.

HDZ će biti uporan u provođenju zacrtanog, a ponadao se i utjecaju međunarodne zajednice - koja je bila svjedok sporazuma u Mostaru.

"Ako ne dođe do toga - moramo tražiti alternativne moduse", naveo je rekavši da će ih tražiti u okviru međunarodnog prava, međunarodnih standarda, ali i u okvirima Ustava BiH.

"Naš je cilj da provedemo konačno odluke Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava", dodao je.

A što je sa Vladom FBiH i odlukama birača na izborima 2018.?

"Mislimo da treba, ali vidite, ovo na čemu mi inzistiramo - partnerska strana krši temeljne odredbe Ustava i odluka Ustavnog suda. Da ne spominjem druge koje je donio Europski sud za ljudska prava", dodao je.

On je rekao da se i ranije dešavalo da se vlade nisu konstituirale po godinu i pol dana, bilo je sličnih primjera u drugim državama - ali je dodao: "Mislimo da je ovo (Izborni zakon) prioritet svih prioriteta".

Čolak je komentirao i posjet Milorada Dodika Zagrebu, rekavši kako nema potrebe za negativnim konotacijama, te je dodao da bi bilo dobro da više stranaka rješava otvorena pitanja.

"Drugi koji žele, a obnašaju funkcije, bi trebali pokazati inicijativu i rješavati probleme."

Komentara 1

DU
dubrovnik
14:15 19.09.2020.

Referendum za Herceg Bosnu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?