Savezni ured za pravdu Švicarske

Naser Orić će biti izručen BiH

oric
Foto: VL FOTO
25.06.2015.
u 17:27

Švicarski federalni ured za pravdu priopćio je kako je Orićevo izručenje BiH prihvaćeno u takozvanom pojednostavljenom postupku obzirom da je i sam Orić pristao na izručenje u BiH

Savezni ured za pravdu Švicarske je danas po pojednostavljenom postupku odobrio izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini. Švicarski federalni ured za pravdu priopćio je kako je Orićevo izručenje BiH prihvaćeno u takozvanom pojednostavljenom postupku obzirom da je i sam Orić pristao na izručenje u BiH.

"Orić je rekao da se slaže sa izručenjem u BiH i to je omogućilo Uredu za pravdu da odmah prihvati izručenje u pojednostavljenom postupku. Brza odluka je bila moguća u skladu s kriterijima Europske konvencije o ekstradiciji koja daje prednost zahtjevu vlasti u BiH jer su zločini za koje se Orić sumnjiči počinjeni na teritoriji te zemlje a i Orić ima državljanstvo BiH", navodi se u priopćenju.

Švicarske vlasti nisu željele davati komentar kada bi Orić mogao biti izručen u BiH. Naime, Ministarstvo pravde BiH je proslijedilo u srijedu Švicarskoj službeni zahtjev Tužiteljstva BiH za izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini, dok je Srbija službeni zahtjev za izručenje Orića dostavila još 22. lipnja. Kako je navedeno u zahtjevu, Orićevim izručenjem pravosuđu Srbije bi ugrozio predmet 'Naser Orić i drugi' koji se vodi pred pravosuđem BiH, koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta. U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružno tužiteljstvo Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH preuzet u nadležnost Tužiteljstva BiH i Suda BiH. ''S obzirom da se radi o osobi koja je državljanin BiH i dostupan pravosudnim organima, te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u navedenom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane'', navelo je Tužiteljstvo BiH.

Orić je uhićen 10. lipnja, a njegovo privođenje izazvalo je burne reakcije javnosti. Zbog toga je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, poručio srbijanskom kolegi Tomislavu Nikoliću da ne dolazi u BiH te da je slučaj Orić ispit za odnose dvaju država. Zbog njegova uhićenja prijetilo se i odgađanjem kolektivnog ukopa srebreničkih žrtava 11. srpnja u Potočarima te su se potpisivale peticije za njegovo oslobađanje. S druge pak strane, pojedini izvori iz europske diplomacije naveli su kako je Orićevo uhićenje samo test za regionalne lidere. ''Zapad se želi posvetiti problemima s Rusijom i terorizmom, zbog čega insistira da se na zapadnom Balkanu srede stvari jednom za uvijek. Zbog toga su političari u regiji prethodnih dana bili testirani, odnosno pomno se pratilo šalju li u kriznim situacijama poruke pomirenja ili opet potpaljuju stare vatre'', naveli su izvori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?