VRUĆINE IPAK NISU PROBLEM

Nastava u HNŽ-u se odgađa jer nema plana i programa

Škola hrvatskog jezika i kulture
Goran Jakuš/PIXSELL
20.08.2014.
u 10:56

Učenici u HNŽ-u 1. rujna vjerojatno neće u školske klupe

Iako je ranije najavljeno kako će početak školske godine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji biti odgođen zbog najavljenih vrućina, razlozi su, kako doznajemo, sasvim druge prirode. Kako nam je rekao predsjednik Sindikata osnovnih škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku Slavko Lauš, glavni problem je to što još uvijek nije donešen nastavni plan i program na hrvatskom jeziku, što nije došlo do promjene u pedagoškim standardima, kao i činjenica da hrvatska djeca u ovoj županiji već sedmu godinu ne dobivaju svjedodžbe na kraju školske godine.

Nema dokumenata

- Zamislite sada da učenik koji je završio šest razreda po devetogodišnjem obrazovanju nikada nije dobio nijedan dokument o uspjehu na kraju školske godine. Upravo je to rezultat stanja u kojem se nalazi prosvjeta u HNŽ-u. Sada imamo izbor da uđemo u novu školsku godinu s neredom koji trpimo već godinama, ili pak da konačno neke stvari posložimo i stvorimo normalnije uvjete u prosvjeti nego što je to bilo posljednjih godina. Mislim da smo ovaj put odlučni u namjeri da riješimo probleme, a konačne odluke ćemo donijeti u danima koji su pred nama - rekao nam je jučer Lauš. Dodao je kako mu još uvijek nije poznato u čemu je točno problem, odnosno, zašto još uvijek nije donesen nastavni plan na hrvatskom jeziku, te kako očekuje da će ovih dana biti održani sastanci s predstavnicima nadležnih institucija kako bi se počelo pregovarati o spomenutim problemima.

Vrućine kao alibi

- Vrućine svakako nisu razlog zbog čega bi odgodili početak nastave. Bit će vruće i sredinom rujna, pa nikome ne pada na pamet da tada odgađa nastavu. Problemi o kojima govorimo konačno se moraju riješiti, djeca moraju dobivati potvrde ili svjedodžbe na kraju godine, a postavlja se i pitanje hoćemo li mijenjati pedagoške standarde, ili ćemo ostati na ovim zastarjelim koje sada imamo. Koliko mogu vidjeti, članovi sindikata su skloniji odgodi nastave kako bi se problem riješio, nego da još jednu godinu započinjemo u stanju kaosa - poručio je Lauš. Kako doznajemo, ovih dana bi se konačno trebalo riješiti i pitanje tehnološkog viška koji se pojavio u prosvjetnom sustavu u HNŽ-u. U povjerenstvu koje će donositi odluku nalazit će se i predstavnici Ministarstva financija HNŽ-a, a tražit će se rješenje u kojem prosvjetari neće dobivati otkaze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?