ŽO HDZ-a BiH HNŽ:

Nastavni proces žurno vratiti u školu, bez skraćivanja sati

12.11.2020.
u 17:10

ŽO HDZ-a BiH HNŽ istaknuo je da svima na prvom mjestu mora biti zdravlje djece i njihovo kvalitetno obrazovanje, koje u ovom slučaju, po njihovim riječima, ugrožava resorni ministar uskraćujući pravo na obrazovanje

Na sastanka Odbora za obrazovanje Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko neretvanske županije i ostalih sudionika, zaključeno je da se nastavni proces treba žurno vrati u škole, bez skraćivanja nastavnih sati, dana i tjedana.

"Zbog informacija koje su uznemirile roditelje, učenike i djelatnike u obrazovanju, a odnose se na realizaciju i organizaciju odgojno-obrazovnog rada u ovoj županiji, Odbor za obrazovanje ŽO HDZ-a BiH HNŽ-a zatražio je mišljenje predstavnika županijske vlade, Sveučilišta u Mostaru, Zavoda za školstvo Mostar i Ministarstva zdravlja, rada i socijalne skrb HNŽ-a. Uzimajući u obzir povratne informacije roditelja, ravnatelja te djelatnika u obrazovanju, ali i svih gore navedenih, usuglašen je stav o ovoj problematici", priopćeno je HDZ-ovog Odbor za obrazovanje.

Vezano za izvođenje nastave na daljinu putem on line platforme i prikupljanja osobnih informacija učenika, SUMIT je pojasnio da su osobni podaci učenika potrebno za proces digitalizacije obrazovnih ustanova, što znači prevođenje pisanih podataka u elektronski sustav škole.

"Podaci koji se nalaze u elektronskom sustavu sastavni su dio baze podataka škole i kao takvi ostaju isključivo u vlasništvu škole. Bitno je naglasiti da je sve u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Uvođenje elektronskog sustava u škole nije vezano za online platformu SUMIT-a (Školarac), jer Školarac je samo jedno od sredstava u nastavnom procesu kojim se omogućava praćenje nastave učenicima koji nisu u mogućnosti pohađati redovnu nastavu", stoji u priopćenju.

Dalje se navodi kako je iz očitovanja Zavoda za školstvo Mostar vidljivo je da je taj zavod izradio preporuke i aktivnosti kojima se traži da se nastavni proces žurno vrati u školske zgrade, bez skraćenja nastavnih sati, dana i tjedana, kao i da se donese niz pravnih propisa o nastavnom procesu u izvanrednim situacijama.

Traži se također i obvezna digitalizacija obrazovnog sustava, uz obvezno stvaranje preduvjeta za nju, te unošenje podataka učenika i nastavnog kadra uz maksimalnu zaštitu osnovnih podataka.

ŽO HDZ-a BiH HNŽ istaknuo je da svima na prvom mjestu mora biti zdravlje djece i njihovo kvalitetno obrazovanje, koje u ovom slučaju, po njihovim riječima, ugrožava resorni ministar uskraćujući pravo na obrazovanje kao osnovno ustavno pravo zajamčeno međunarodnim dokumentima, Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Ustavom BiH i Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju HNŽ-a.

Obrazovanje je dugoročni proces i svako će neodgovorno ponašanje prouzročiti nesagledive posljedice u budućnosti, ne samo za učenike već i za društvo u cjelini, stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?