bit će savršeni

Naučite peći kolače kao profesionalac - 6 trikova koji će vam pomoći

tijesto
shutterstock
14.08.2022.
u 20:11

Vjerujte da i vi možete naučiti kako peći savršene kolače kod kuće!

Profesionalni kuhari i slastičari nisu to postali preko noći već su godinama učili razne tehnike kako do savršene teksture ili okusa kolača. Evo što savjetuju, kako da i vama svaki kolač ispadne savršeno, piše Ordinacija.hr

1. PRIPREMA JE VAŽNA 

Nemojte odmah odustati jer ste shvatili da bi se svi sastojci trebali pripremiti i izvagati prije nego krenete raditi tijesto. Šef Nik Fields navodi kako je pečenje kolača i znanost i umjetnost i za razliku od nekog variva gdje malo više soli neće uništiti jelo, kod pečenja su važne precizne mjere. Pravilna priprema će vam pomoći da ubrzate cijeli proces i da ne morate stalno provjeravati recept. 

2. ZAGRIJTE NOŽ PRIJE REZANJA KOLAČA 

Kada pred sobom imate prekrasno ukrašenu tortu sigurno ne želite uništiti ništa dok režete komad, a kako se sastojci mogu zalijepiti za nož, pametno je prvo ga  namočiti u toploj vodi te obrisati krpom kako biste izbjegli nered. 

3. NE OTVARAJTE PEĆNICU DOK SE KOLAČ PEČE 

Sigurno imate želju svakih nekoliko minuta provjeriti što se događa u pećnici ali to nikada ne smijete raditi. Potrebno je strpljenje jer svaki put kad otvorite vrata pećnice toplina izlazi van i kolač se neće ravnomjerno ispeći. Ako ste pratili recept, nemate što provjeravati, navodi šef Fields. 

4. TIJESTU DOZVOLITE DA ODMORI

Kada je tijesto u pitanju samo prave mjere neće pomoći da ono ispadne savršeno. Prema riječima šefa Kylea Bartonea, tijesto bi trebalo ostati u hladnjaku nekoliko sati pa i cijeli dan kako bi se malo osušilo prije pečenja. Tako će tekstura tijesta biti puno bolja. 

5. KORISTITE PAPIR ZA PEČENJE 

Ako i vi ne volite prati posude nakon pečenja kolača, onda je najbolja odluka koristiti uvijek masni papir za pečenje. Osim što će olakšati čišćenje, rezultat će biti bolji. 

6. SASTOJCI MORAJU BITI SOBNE TEMPERATURE

Ako naiđete na recept u kojem piše kako sastojci trebaju biti sobne temperate, često su to jaja, ne paničarite. Ako ih niste na vrijeme izvadili iz hladnjaka, možete se poslužiti jednom posudom s toplom vodom u koju ćete na par minuta staviti namirnice koje tad možete koristiti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?