pirotehnika

Ne dopustite da blagdani postanu tragedija

14.12.2018.
u 16:00

Dvanaestogodišnji dječak iz Banje Luke zauvijek će pamtiti prošlogodišnje blagdane kada je kao jedanaestogodišnjak zadobio teške ozljede lijevog oka uslijed eksplozije od petarde. Podsjetimo, dječak je zadobio ozljede dok se više maloljetnika igralo petardama te je jedan od njih stavio petardu u staklenu bocu i uslijed aktiviranja i detonacije komad stakla pogodio je jedanaestogodišnjaka u predjelu glave, ozlijedivši ga, piše Večernji list BiH.

Prevencija i kazne

I četrnaestogodišnji dječak iz Vinjana Gornjih kod Imotskog prošle godine doživio je sličnu sudbinu. Dječak je petardu ubacio u cijev, a kada je eksplodirala, teško mu je ozlijedila oba oka, zbog čega je završio na liječenju u splitskoj bolnici. Ovo su samo dva primjera teških ozljeda do kojih može doći nepravilnim rukovanjem pirotehničkim sredstvima. Kako bi blagdani prošli što mirnije i bez neželjenih posljedica uporabe pirotehnike, MUP HNŽ-a će ove, kao i prošle godine, provesti akciju “Mirni blagdani”, što nam je potvrdio Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a. - Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a od 15. prosinca do 15. siječnja provest će akciju “Mirni blagdani”. U to vrijeme će na području HNŽ-a biti pojačane policijske ophodnje, pogotovo 25. i 31 prosinca. I tijekom ostalih dana u kojima će se provoditi akcija bit će pojačane kontrole, ponajviše oko škola, državnih i općinskih ustanova. Pojačat će se i nadzor nad trgovinama koje prodaju pirotehniku. Sve trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva morat će, kao i ranijih godina, imati dozvolu od MUP-a HNŽ-a za nabavu pirotehnike koja se može koristiti za blagdane. Policijski službenici vršit će pojačane kontrole na svim ostalim mjestima gdje postoji mogućnost da dođe do nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava - objašnjava nam Marić u razgovoru. Kada je pak riječ o “novčanik kaznama”, Marić nam je potvrdio da će one postati nepromijenjene. - Kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava u HNŽ-u propisana je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira HNŽ-a te iznosi 100 KM, a za roditelje maloljetnih prekršitelja od 500 do 1000 KM - kazao je Marić. Kada je pak riječ o SŽ-u, kazne su rigoroznije. Predviđene kazne za počinitelje su od 300 do 900 KM, a roditelje maloljetnih prekršitelja od 400 do 1200 KM. Prema zakonu o prometu eksplozivnih tvari i zapaljivih tekućina, pirotehnički proizvodi u RS-u mogu se prodavati samo osobama starijim od 18 godina i to od 15. studenoga do 30. siječnja. Kazne za kršenje ovog zakona su od 300 do 3000 KM.

Upozorenja liječnika

Osim kazni, koje su izrazito visoke, upozorenja dolaze i od liječnika, koji upozoravaju na fatalne posljedice. “Posljedice mogu biti fatalne, osim toga, djeca ostaju invalidi za cijeli život. Te su ozljede toliko teške da djeca ostaju bez čitave šake, bez oka, bez uške...”, upozoravaju liječnici na “igru s pirotehnikom” koja će, kako je i uobičajeno, biti aktualna u danima koji slijede.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?