prijevare

Ne nasjedajte na lažne nagradne igre na Facebooku

ilustracija
04.09.2018.
u 21:08

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) u Hrvatskoj upozorila je građane da ne nasjedaju na prijevare na Facebooku, gdje se objavljuju lažne nagradne igre koje zahtijevaju da građani fotografiraju svoju osobnu iskaznicu ili daju druge osobne podatke. 

Tijekom kolovoza AZOP je zaprimio velik broj upita i predstavki građana koji su koristeći Facebook dali osobne podatke, kao i fotografije osobnih identifikacijskih dokumenata u svrhu provedbe lažnih nagradnih igara putem lažnih Facebook-stranica Arena Centra Zagreb, Westgate Shopping Cityja, City Centra One, Konzuma, Huaweija, INA Gas stationa i Lukoila, navodi AZOP u priopćenju, prenosi Hina.

AZOP kao neovisno nadzorno tijelo na području zaštite osobnih podataka preventivno savjetuje građane u cilju promicanja javne svijesti o postojećim rizicima od moguće zlouporabe osobnih podataka i poduzimanja adekvatnih zaštitnih mjera te ističe da je potreban pojačani oprez u davanju osobnih podataka drugima, osobito putem interneta. 

Mole se građani da osobito oprezno i odgovorno postupaju sa svojim osobnim podacima te da ih ne prosljeđuju nepoznatim osobama, kao i osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi. 

U konkretnim situacijama upućujemo da se prethodno prije bilo kakve dostave ili otkrivanja osobnih podataka provjeri vjerodostojnost internetskih stranica i društvenih mreža, kao i vjerodostojnost samih nagradnih igara, poručuje AZOP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije