Milorad Dodik

Ne želimo sukob, već da se poštuju nadležnosti u BiH

milorad dodik
10.12.2015.
u 16:49

Predsjednik RS-a Milorad Dodik podržao je zaključke Vlade, kojima institucije RS prekidaju suradnju s Sudom, Tužiteljstvo i Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), nakon akcije uhićenja i pretresa pripadnika SIPA-e u općini Novi Grad/Bosanski Novi.

Prekid suradnje , kazao je Dodik,  trajat će dok se "ne uspostave procedure u skladu s nadležnostima predviđenim ustavom".

-Ovo je traženje da se poštuje red i nadležnosti u ovoj zemlji, rekao je Dodik u obraćanju poslanicima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS na posebnoj sjednici RS kojoj ne prisustvuje opozicija (SDS, PDP, NDP i SRSRS ) i

Koalicija „Domovina“, podsjetivši na primjedbe koje su zvaničnici RS imali na rad Suda i Tužiteljstva BiH.

Akciju SIPA-e u Novom Gradu/Bosanskom Novom nazvao je udarom na MUPRS , te upitao što bi mogao biti sljedeći korak.

-Na ovo smo prisiljeni, ali vjerujemo da nitko neće ispitivati naše mogućnosti. Ne želimo sukobe, već da zaštitimo svoja prava, rekao je Dodik.

Ovo nije, dodao je, nikakvo izvanredno stanje, već se odlučuje o zaštiti prava RS, bez bilo kakvog oružja.

Kazao je da se ta prava moraju zaštiti, jer samo onda kada se RS suprotstavljala kršenju njenih prava imala je i šanse.

Dodik je još rekao da je SIPA odlučila da izvrši pretres u policijskoj stanici u Bosanskom Novom/Novom Gradu „u veoma neizvjesnim i delikatnim okolnostima, koje su mogle da izazovu čak i oružani sukob“.

Pozvao je poslanike vladajuće većine u NSRS da podrže zaključke Vlade RS, te ponovio da su Sud, Tužiteljstvo i SIPA „neustavno postavljene institucije“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije