Ivica Borovac iz tvrtke Adria Histhil:

Neće doći do značajnijeg pada proizvodnje ranog povrća

13.01.2022.
u 20:57

Rast cijena repromaterijala koji se koristi u poljoprivrednoj proizvodnji aktualna je tema. Odgovor na pitanje hoće li se enormna poskupljenja odraziti na ranu povrtlarsku proizvodnju, potražili smo u tvrtki Adria Hishtil iz Gabele, vodećem proizvođaču presadnica u BiH i regiji, piše Večernji list BiH.

Utjecaj cijena

Govoreći o utjecaju cijena na narudžbe presadnica, Ivica Borovac, voditelj prodaje i glasnogovornik ove tvrtke, kaže: - Sezona je krenula. Radi se unatoč poskupljenjima. Za ovu sezonu narudžbe su krenule krajem 11. mjeseca, prosinac je bio bukiran dolaskom ljudi i rezervacijama za proljetnu suradnju. Dominantna je i kao prošle godine pink rajčica. Povrtlari u njoj vide sigurnost prodaje, iza toga dolazi standardna crvena rajčica. U dosta blažoj mjeri prate je krastavac i paprika. Poljoprivrednici u proizvodnji sada imaju prijelaznu fazu - u plastenicima su zelen, salata, špinat... Kad se to završi, krajem veljače krenut će sadnja u plastenicima. Očekujem da će trend biti sličan lanjskom. Neke vrste repromaterijala su enormno poskupjele, hoće li se to odraziti na ukupnu proizvodnju? Primjerice, cijene određenih vrsta umjetnih gnojiva su skočile 100%. - U manjoj mjeri da, iako mislim da će doći do prilagodbe. Iz kuta rasadnika, mogu reći da smo pokušali ostati u normalnim okvirima pa smo podigli cijene 10-15% što je bilo nužno, međutim, znamo da su drugi repromaterijali otišli 100, 200% pa i više. Primjerice, tko ima organski stajnjak, može djelom nadomjestiti umjetna gnojiva. Drugi će smanjiti doziranje, racionalnije se ponašati, kupovati točno koliko im treba. Treća stvar, mislim da su neki poučeni iskustvom kako se stvari trendovski mijenjaju, sudeći i po tome što su nam govorili naručujući sadni materijal, djelom već osigurali određene količine kako gnojiva, tako i sustava, folija i svega ostalog. Mislim da će proizvođači premostiti ovaj udar jer je i cijena finalnog proizvoda porasla. U zadnje dvije - tri godine cijene povrća rastu u skladu s troškovima. Mislim da će i ove godine biti slično.

Sigurna prodaja

Hoće li ova situacija oko cijena repromaterijala dovesti do specijalizacije proizvodnje? Recimo, oni koji žive od poljoprivrede, morat će povećavati, a oni koji imaju neke prihode izvan poljoprivrede, zbog rizika plasmana, odustajati od proizvodnje?

- Što se tiče proizvođača koji žive od poljoprivrede i koji su njoj posvećeni, mislim da oni neće kalkulirati, ići će na ono što sigurno mogu prodati. Za potrošače je dobra vijest da rana povrtlarska proizvodnja na jugu Hercegovine ne bi trebala pasti, drugo je pitanje kakve će biti cijene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?