Grad Ljubuški pripremio mjere pomoći

Neće se plaćati porez na tvrtku za ovu godinu, obročna otplata obveza, obustava ovrha...

27.04.2020.
u 15:30

Vijećnici Gradskoga vijeća Ljubuški usvojili su na svome posljednjem zasjedanju odluku o mjerama pomoći gospodarstvu radi ublažavanja posljedica pandemije prouzročene koronavirusom.

Pravne osobe i obrtnici
To je iznimno važan čin i odgovoran postupak gradske vlasti u zdravstvenoj krizi velikih razmjera kako bi se sačuvala gospodarska djelatnost i pomoglo radnicima i njihovim obiteljima. U pripremnoj verziji paket mjera planiran je u vrijednosti od 650.000 KM, uz ogradu da će se, ako Županija donese svoj program mjera i osigura minimalne plaće onim gospodarskim subjektima koji nisu otpustili radnike, smanjiti za oko 300.000 KM. Budući da je Vlada Zapadnohercegovačke županije utvrdila prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) na području ZHŽ-a i uputila ga u skupštinsku proceduru, paket mjera Grada Ljubuškog sada iznosi oko 350.000 KM.
- Sve više do izražaja dolazi i nervoza kod gospodarskih subjekata, tako da ovih dana imamo i otpuštanje djelatnika, drastično rezanje plaća i zbog toga treba žurno reagirati. Prema podacima Porezne uprave, 10. travnja oko 5200 Ljubušaka bilo je zaposleno, a toliko ih nikada nije bilo. Evidentno je da će nam ova kriza vratiti unatrag sve te pozitivne učinke koji su se dogodili proteklih godina. Naša obveza, cilj, jest da posljedice što više ublažimo koliko je to moguće. Rebalans proračuna u ovoj situaciji nije moguće raditi, a kraj lipnja ili srpnja, ako i pandemija bude prestajala, realno je vrijeme kad bismo mogli raditi rebalans. Mislim da ne možemo čekati do tog datuma kako bismo pomogli i sudjelovali u saniranju posljedica ove pandemije - obrazložio je gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić.
Mjere se odnose na pravne osobe i obrtnike kojima je zabranjen rad odlukama Stožera civilne zaštite u razdoblju duljem od 30 dana te na poljoprivredne proizvođače s području Grada Ljubuškog koji su upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava i registar klijenata, a koji su obavili ili planiraju obaviti proljetnu sjetvu. Pravne osobe i obrtnici oslobodit će se plaćanja poreza na tvrtku za 2020. godinu, plaćanja komunalne naknade za šest mjeseci, plaćanja svih zakupnina, obustavit će se svi ovršni postupci, odnosno postupci prinudne naplate, omogućit će se plaćanje svih obveza u mjesečnim obrocima bez kamata.

Proljetna sjetva
U suradnji s federalnim Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za poljodjelce je osigurano 200.000 maraka za sufinanciranje troškova proljetne sjetve, i to 1000 maraka po korisniku. Prema riječima Stipe Bubala, šefa gradske Službe za gospodarstvo i financije, na Zavodu za zapošljavanje u Ljubuškom je 2680 nezaposlenih, što navodi na zaključak da ipak otpuštanje radnika dosad nije bilo osobito veliko. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?