Predsjednik SDP-a u intervjuu za agenciju Fena izjavio

Neću dopustiti Čoviću da napravi treći entitet u BiH, u SDP-u za to nema sugovornika

'lagumdzija 3'
Foto: ''
23.07.2014.
u 09:51

Neka Izetbegović i Čović otvoreno kažu kakvu su sudbinu namijenili gradu na Neretvi

Predsjednik SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u intervjuu agenciji Fena kojeg Večernji list prenosi kazao je da su u SDP-u BiH uvijek spremni razgovarati sa svima koji su spremni “ujedinjeni govoriti o daljnjoj integraciji BiH, ujedinjeni u stvaranju funkcionalne države koja će krupnim koracima ići k EU”, te naglasio da je sada vrijeme obnove, izgradnje i sanacije šteta nakon katastrofalnih poplava koje su u svibnju pogodile BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vas je proglasio glavnim krivcem za nepostizanje dogovora o provedbi presude ‘Sejdić - Finci’. Osjećate li se krivim i odgovornim za nepostizanje dogovora o provedbi presude ‘Sejdić - Finci’?
Radi se o klasičnoj zamjeni teza. Pa čak i oni koji vrlo površno prate politiku, znaju da je upravo on svojim ucjenama i nerealnim zahtjevima za podjelama i crtanjem novih karata bukvalno pokopao proces implementacije presude ‘Sejdić - Finci’. Da, ‘kriv’ sam jer nisam pristao na nove podjele i crtanje karata po nekakvim etničkim granicama. ‘Kriv’ sam i jer nisam pristao da hrvatskog člana Predsjedništva BiH biraju tri županije, jer je SDP-u podjednako važan svaki Hrvat, Bošnjak, Srbin, svaki građanin BiH. Ako je to krivnja, sa zadovoljstvom je prihvaćam i ne osjećam se odgovornim zbog toga. Naprotiv, ponosan sam jer nismo dopustili dalje razbijanje ove države, nove etničke podjele, crtanje novih karata... Mi želimo samo i isključivo ona rješenja koja vode k daljoj integraciji BiH koja će voditi u EU.

Jedini ste lider veće političke stranke u BiH s kojim se Čović, izgleda, nije sastao u proteklih mjesec dana. On tvrdi da je to zato što ste vi nedosljedni. Zbog čega se niste sastali s Čovićem?
Točno je da se nismo sastali u posljednjih mjesec dana. Međutim, imali smo tijekom posljednjih godina mnogo razgovora. Probao je on i sa mnom dogovoriti slične stvari koje ovih dana okolo dogovara. Sa mnom nije uspio i zna da ne može. Odlično zna da u SDP-u nema i nikada neće imati sugovornika za treći entitet, podjelu Mostara, crtanje novih karata i nove podjele BiH. Očigledno je da su on i njegovi politički partneri bolno svjesni da je jedina prepreka crtanju novih karata prema kojima će BiH biti podijeljena na tri nacionalna etniciteta upravo SDP. Mi u SDP-u smo uvijek spremni razgovarati sa svima koji su spremni da ujedinjeni govorimo o daljoj integraciji BiH, ujedinjeni stvaranju funkcionalne države koja će krupnim koracima ići k EU. Vjerojatno je odlučio svoj projekt ‘diskontinuiteta teritorije’, kako inače tepa trećem entitetu, pokušati dogovoriti s drugima i čini mi se da je zadovoljan svojim novim sugovornicima i njihovom kooperativnošću. I njihova nelagoda i odbijanje da javnosti kažu na što su sve pristali, također, govori u prilog tome.

HDZ BiH i SDA su postigli dogovor o rješenju statusa Mostara koji planiraju provesti nakon izbora, na zahtjev Bakira Izetbegovića. Je li SDP-u prihvatljiv taj dogovor?
Bilo bi vrlo korektno da Čović i Izetbegović izađu i otvoreno kažu građanima Mostara i javnosti BiH kakvu su sudbinu namijenili gradu na Neretvi. No, odmah moraju znati da, bez obzira na to što su se dogovorili, SDP neće dopustiti podjelu Mostara. Svi dosadašnji politički dogovori HDZ i SDA o uređenju grada su završavali dogovorom o raspodjeli preostalih javnih dobara i zemljišta u gradu, stoga nema nikakvog razloga za sumnju da se i ovoga puta radi o dogovoru koji vodi podjeli grada na Neretvi. Jasno je da jedino HDZ-u i SDA-u odgovara postojeće stanje podjele u Mostaru i da im savršeno odgovara neracionalni paralelni sustav upravljanja s dva fiktivna grada. Građanima Mostara, bez obzira iz kojeg naroda dolaze, takvo stanje ne odgovara. I upravo rukovodeći se njihovim interesima, nećemo pristati na dogovor koji nesumnjivo vodi novim podjelama.

Čović SDP-u BiH predviđa loš rezultat na predstojećim listopadskim izborima. Kakva su vaša predviđanja?
Osim lošeg rezultata SDP-a, on predviđa i da će dobiti treći entitet poslije izbora. Rekao bih da se ne radi o predviđanjima, nego i o njegovim neispunjenim snovima. Jednako kao što mu se neće ostvariti san o lošem rezultatu SDP-a, tako mu se neće ostvariti ni san o novim podjelama. Mada ne sporim ni njemu ni bilo kome drugom da te dvije stvari povezuje jer to zaista zavisi jedno od drugog. Razlika između nas i njih je što u našoj BiH ima mjesta za sve građane, a u njihovoj BiH nema mjesta za bilo koga tko je drukčiji od njih. Naša snaga je jedini jamac da predstojeći pregovori o BiH, koje Čović nagovještava, ne mogu završiti podjelom BiH. Naši suparnici su u najboljem slučaju mačak u vreći. Sada sam više nego ikada uvjeren da će narodi i građani ove zemlje to znati prepoznati na izborima. Sada je vrijeme obnove zemlje, vrijeme kada trebamo svi zajedno izgraditi i popraviti štete nastale nakon katastrofalnih poplava. Moramo pokazati jedinstvo svih nas kako bi pomogli ugroženim stanovnicima da do zime budu u svojim kućama, na svojim ognjištima, da revitaliziraju svoja uništena poljoprivredna zemljišta, da se vrate svojim poslovima. To možemo uraditi samo ujedinjeni.

Komentara 5

WA
walti
14:41 23.07.2014.

e moj talibanu ti bi radije isil u bosni nego hrvate ali nemate sanse pa vidite da je citav svijet protiv vas talibana bosanskih

SV
Sumrak Vremena
13:50 23.07.2014.

Zlajo alo ba Zlajo šta pričaš jadan ti ne bio hahahha da su svi političari barem toliko pošteni kao sto ovaj ima crnila ispod nokta ovdje bi bio raj nebeski zvan Great Britain a on bi bio osobno namjesnik majke kraljice.... Zlajo o Zlajo ono što je naš dični Ivo u HR to si ti u BiH ni manje ni više

JM
jezero-matica
15:50 23.07.2014.

Zar ovaj mudjahedin ne vidi da je vec BiH podjeljena na tri djela,ali nepravedna (republika srpska,distrikt brcko i federacija).Mostar mora biti uredjen kao i svaki drugi normalni grad i nista vise!O kakvoj podjeli Mostara taliban prica?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?