Konferenciji 20 godina Daytona

Nedosljednost federalizma najveći je problem

Daytonski sporazum
11.11.2015.
u 12:43

Konferencija u organizaciji IDPI-a. Nakon nekoliko skupova, u Mostaru se razmatra promjena Daytona

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, uz visoko pokroviteljstvo predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića u petak organizira konferenciju naziva "Konsenzus o preustroju političkog sustava 20 godina poslije Daytona - realnost ili zavaravanje?". Ova konferencija bit će prigoda za otvoriti raspravu u dva pravca - potrebne dogradnje Daytonskog ustava kako bi se zaustavila praksa nametanja političkih predstavnika, te federalizma kao načela za uspješno rješavanje kriza u višenacionalnim zemljama, piše Večernji list.

Nadglasavanje

Na konferenciji koja će se u petak održati u Mostaru su uz Čovića, koji je čelnik HDZ-a BiH, svoje sudjelovanje potvrdili i druga dvojica članova Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je i predsjednik SDA, te Mladen Ivanić, koji je na čelu PDP-a. Na konferenciji sudjeluju i predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik, prvi zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDS-a Mladen Bosić, predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić te predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić. Na drugome panelu sudjelovat će predstavnici medija: Večernjeg lista, Dnevnog avaza, Nezavisnih novina, BHRT-a, FTV-a i RTRS-a. 
Član stručnog tima IDPI-ja Milan Sitarski ističe kako su na konferenciju pozvani političari koji imaju kapacitet mijenjati Daytonski ustav, te da to više nisu međunarodni čimbenici. 
"Najprihvatljivija su rješenja sukladna političkom dogovoru iz listopada 2013. godine u Bruxellesu koja se daju svesti na načelo da jedan narod ne može drugome birati predstavnike vlasti u onim tijelima vlasti koji jesu zasnovani na ustavnoj kategoriji konstitutivnih naroda. Pokušat ćemo ponovno dobiti očitovanje o tome načelu, a pokušat ćemo i mapirati mogućnosti za konsenzus oko pojedinih institucionalnih rješenja kako bi se to načelo provelo u praksi", rekao je Sitarski.

Tradicija BiH

Po njegovim riječima, federalizam kao model je ključ rješenja za državu BiH i prijepore njezina tri naroda. "Definitivno je federalizam rješenje za ovakvu BiH. BiH je 'sui generis' specifična federacija. Mi u IDPI-ju smatramo da je nedosljedna primjena federalizma, pa i daytonskog ustava jedan od najvećih problema BiH", objasnio je. Po njegovim riječima, federalizam je u tradiciji BiH. "Tradicija tvorbenih naroda, koji se nisu uvijek tako nazivali, datira odavno. Tragove prakonsocijacije imamo još od otomanskih vremena, preko Austrougarske pa do suvremenog koncepta koji je bio definiran ZAVNOBiH-om, odnosno Daytonom", rekao je Sitarski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?