FOTO: Obljetnica stradanja Hrvata na Stipića livadi kod Doljana

21 godina od zločina: Nedužne žrtve traže pravdu

stipica
Foto: Miro Bošnjak/Večernji list
1/4
29.07.2014.
u 12:40

Na Stipića livadi ubijeno je 39 hrvatskih civila i pripadnika HVO-a

Kod spomen-obilježja na Stipića livadi, mjestu koje se nalazi iznad Doljana, općina Jablanica, jučer je obilježena 21. godišnjica stradanja hrvatskih civila i pripadnika HVO-a.

Monstruozna ubojstva

Ubili su ih pripadnici 44. brdske brigade Armije BiH i njena postrojba za posebne namjene Zulfikar na monstruozan način. Nesretnog 28. srpnja 1993. na tom mjestu ubijeno je 39 hrvatskih civila i pripadnika HVO-a, a u samim Doljanima u tom razdoblju smrtno je stradalo i na okrutan način ubijeno 65 ljudi. Na Stipića livadi, mjestu gdje su život izgubile nedužne žrtve, svake godine okupljaju se obitelji stradalih, raseljeni mještani Doljana, preživjeli branitelji, pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici općina, županija, prijatelji, kako bi zapalili svijeću i odali počast nevinim žrtvama, svojim najmilijima, a ove godine više nego proteklih okupio se i veliki broj dužnosnika svih razina vlasti u BiH. Služena je i sveta misa koju je predvodio direktor Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije dr. Mirko Šimić. Na početku svete mise čitana su i imena svih poginulih, a tijekom misnog slavlja i propovijedi mogle su se čuti riječi praštanja, molitve, pomirenja, ali isto tako i riječi da pravda mora biti dostupna.

Mučenja i zarobljavanje

No, ni nakon 21. godine još nitko nije odgovarao za zločin počinjen nad nedužnim stanovništvom toga kraja, kao i za masovni egzodus Hrvata prema Jablanici gdje je odvedeno u koncentracijski logor Muzej, mučeno i zatočeno oko dvjesto ljudi, među kojima je bio veliki broj djece i žena, piše Večernji list. Tu su ostali do ožujka 1994. kada su na intervenciju međunarodne zajednice i razmijenjeni. Ima li pravda u BiH dva lica, ili će jednom stići i počinitelje tih zločina?

Komentara 1

PA
papa1
17:54 29.07.2014.

Disu Pusić i Ivančić i kojekakvi aktivisti ?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?