nadzor nad tržištem

Neispravna zaštitna obuća, kacige za bicikliste, kosilice, pile...

09.05.2019.
u 15:47

Neki od osnovnih ciljeva i zadataka Europske unije su zaštita zdravlja i sigurnosti potrošača, zaštita njihovih ekonomskih interesa, informiranje, educiranje i organiziranje potrošača. Učinkovita zaštita potrošača nužna je kako bi se osiguralo propisno funkcioniranje tržišne ekonomije.

Proaktivni nadzor nad tržištem, kojim se bavi Agencija za nadzor tržišta BiH, temelji se na planskoj kontroli unaprijed definiranih skupina proizvoda koja se na terenu provodi metodom slučajnog uzorka. U prošloj godini izvršeno je devet inspekcijskih kontrola ručnih električnih ubodnih pila u kojima je kontrolirano sedam različitih modela. Utvrđeno je da četiri tipa proizvoda nisu usklađena s odredbom o sigurnosti strojeva.

Isto tako, tijekom nadzora različitih modela ručnih električnih kosilica za travu obavljeno je osam kontrola u kojima je kontrolirano sedam modela. Utvrđeno da dva tipa proizvoda nisu usklađena s odredbom o sigurnosti. Kontrolirano je i osam različitih tipova veziva od gipsa i gipsanih masa za izravnavanje. Sedam tipova bilo je usklađeno sa zakonima o građevnim proizvodima, a kod jednog je utvrđena nesukladnost. Kad je u pitanju zaštitna obuća, izvršeno je 12 kontrola koje su se osnivale na provjeri označavanja proizvoda, upute i laboratorijskog ispitivanja uzoraka. Kontrolirano je devet modela sigurnosne obuće.

Kod sedam njih, u količini od 1762 komada, pronađene su manjkavosti vezane za propusnost obuće. Tijekom nadzora kaciga za bicikliste i korisnike skateboarda i koturaljki izvršeno je 13 inspekcijskih kontrola, a provjeravano je devet različitih modela kaciga. Kod osam od devet modela kaciga utvrđene su nesukladnosti, od čega su tri modela predstavljala ozbiljan rizik za potrošače jer nisu pružali zaštitu od ozljeda. Utvrđene su najčešće sljedeće nesukladnosti: nedovoljna otpornost zaštitne kapice, nepotpuno označavanje proizvoda, nisu kompletne informacije koje daje proizvođač uz proizvod... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?