međugorje

Neizmjerna sreća prati nas svih ovih godina

07.05.2019.
u 08:45

“Marijina pomoć” Liječnici i volonteri u ambulanti u Međugorju i ove godine pružaju prvu pomoć hodočasnicima do kraja listopada, godišnje do 6500 intervencija

I ove su godine članovi Humanitarne udruge “Marijina pomoć“ Međugorje - Čitluk u međugorskoj ambulanti počeli pružati nužnu prvu pomoć hodočasnicima te župljanima Međugorja. Prema riječima dr. Slavice Kajić, besplatne usluge pružat će sve do kraja listopada.

Dobrovoljni prilozi

Medicinsko osoblje na usluzi je svakoga dana i blagdanom od 9 do 14.30 i od 15.30 do 21 sat. Članovi udruge su osobe medicinske struke, a veliku pomoć im pružaju i volonteri iz Njemačke, Mađarske, RH i BiH, kojih godišnje kroz ambulantu prođe 50-ak. Naime, od 1998. u Međugorje velikodušno dolaze njemački volonteri članovi “Malteser Hilfsdienst e.v. Koln”, koji svoje usluge pružanja prve pomoći ne naplaćuju. “Marijina pomoć” financira se isključivo dobrovoljnim prilozima hodočasnika i članarinama stalnih članova Udruge. Prvu pomoć pružat će dr. Slavica Kajić iz Ploča, dr. Martina Zorić-Nikolić, dr. Mladenka Krezić, dr. Drina Škoda, dr. Zrinka Blažević, dr. Anamarija Andrun (sve iz Čapljine) i dr. Mirko Alilović iz Mostara te medicinske sestre: Branka Brajković iz Čapljine, Slađana Zovko iz Čitluka i Karolina Vasilj iz Međugorja. Iz Njemačke je stigla i Helga Recht-Gerdes, stalna voditeljica projekta Sanitetske službe Malteškog reda, koja već 22. godinu zaredom dolazi sa suprugom Hermanom i njemačkim volonterima. - Čim smo prvi put došli u ovo mjesto Gospinih ukazanja, osjetili smo neizmjernu sreću koja nas prati svih ovih godina - kaže Recht-Gerdes i ističe kako godišnje u Međugorje prvu pomoć dolazi pružiti 40-ak njemačkih volontera.

Ljeti najteže

- Obavimo između 5500 i 6500 intervencija godišnje, najviše ljeti kada se osjetno poveća broj hodočasnika, a i visoke temperature nepovoljno utječu na zdravlje starijih. Poseban problem je transport bolesnih i stradalih s Brda ukazanja i kamenjarom s Križevca. Članovima HGSS-a Međugorje - Čitluk i Zajednice Cenacolo u svakom trenutku spremni su organizirati transport, što nije baš lak posao. Bez njihove pomoći to bilo vrlo teško - kazala nam je. - Ovdje ih čekamo otvorena srca, spremni pomoći im, pokazati empatiju i učiniti sve što je u našoj stručnoj moći kako bismo im pružili najbolju prvu pomoć do trajnog zbrinjavanja - kaže.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije