Dobro je znati

Neka ovo povrće bude vaš glavni izvor zdravlja

09.12.2019.
u 08:57

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih puteva, osobito kod kašlja i astme. Izvanredan je lijek protiv žutice, jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi

Rotkvica se uzgaja već preko 3.000 godina. Ne samo što je ukusna, ona je i vrlo zdrava. Njezino latinsko ime “Raphanus sativus” znači “kultivirani kupus”. U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao plaću, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili bogovima.

U Srednjem vijeku imale su negativno značenje, jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba, prenosi portal Alternativa za vas.

Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalija, vitamina C, K i B6. U manjim količinama posjeduje kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij.

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih puteva, osobito kod kašlja i astme. Izvanredan je lijek protiv žutice, jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi.

Ukoliko ste na dijeti jedite rotkvicu zbog njezine niske kalorijske vrijednosti.

Kao prirodan diuretik uklanja višak tekućine iz organizma. Ublažava bol i peckanje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog sustava.

Dobro je znati da je crna rotkvica u srodnoj vezi s crvenom rotkvicom, još djelotvornija u liječenju navedenih bolesti i tegoba, ali je neugodnijeg okusa.

Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao niti bubrežnim bolesnicima.

Rotkvica ima specifičan ljutkasti okus. Popularna je u pripremi različitih salata, ali može se i kuhati, peći, a od lišća se mogu praviti variva i juhe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije