Ekonomistica savjetuje

Nekoliko sjajnih trikova da jeftinije kupite hranu, a da ipak dobro jedete

kupovina
21.11.2020.
u 15:00

Pribičević, kao profesorica makroekonomije u Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, navodi da postoji mnogo načina na koje se može uspješno sačuvati novac.

Ekonomistica Vedrana Pribičević opisala je za Slobodnu Dalmaciju da postoji više načina na koje se može uštedjeti na hrani, počevši od zamrzivanja hrane pa sve do čitanja deklaracija. 

Prvo i osnovno- zamrzivač

U vrijeme globalne pandemije i koronakrize svima je u interesu uštedjeti koju kunu gdje god je to moguće pa tako i na hrani. 

Pribičević, kao profesorica makroekonomije u Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, navodi da postoji mnogo načina na koje se može uspješno sačuvati novac. 

Jedan od prvih savjeta je kupnja zamrzivača jer se tako, primjerice, meso može kupiti na akciji, razdijeliti u manje komadiće i potom spremiti u zamrzivača.  

"Zamrzivač vam omogućava da i skuhanu hranu zamrznete, posebice ako joj je priprema dugotrajna. Velika većina kuhane hrane može se zamrznuti i tako možete uštedjeti na vremenu i činjenici da kuhate naveliko", pojašnjava Pribičević i dodaje da slaganje hrane na porcije u zamrzivaču može imati još jednu prednost, a to je da tako možete paziti na unos kalorija. 

Izbjegavajte karticu 

Jako je bitno čitati i deklaracije.

"Kupujete li, na primjer, pileću salamu za sendviče, pročitajte koliko ima proteina. Što je veći udio proteina, to je manji udio vode, dodataka soje i slično. Kod proizvoda za čišćenje, primjerice, čitajte koliko ima djelatne tvari u kojem proizvodu i onda to usporedite", kaže Pribičević. 

Savjetuje i da se uvijek treba osvrnuti na cijenu proizvoda u kilogramima, a ne samo na postavljenu cijenu što omogućava usporedbu proizvoda različitih brendova pa i tako možete proći jeftinije. 

"Još jedan način kako možete uštedjeti jest da ponekad idete u kupnju krajem radnog vremena, u svakom slučaju poslije 19 sati, ako ikako možete. Često je meso u supermarketima tada sniženo. Osobno mi se znalo nekoliko puta dogoditi da uspijem kupiti biftek za samo 50 kuna za kilogram", poručuje Pribičević i dodaje kako nije loše ni s vremena na vrijeme posjetiti diskonte gdje se često nađu izvanredne ponude na neke od proizvoda koje biste inače skuplje platili u supermarketima ili dućanima zdrave hrane. 

Pribičević smatra i da treba izbjegavati svakodnevnu kupnju, već je bolje obavljati tjedni šoping. Isto tako, preporučljivo je i izbjegavati plaćanje karticom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije