Višak kilograma

Nekoliko trikova za zdrave kolače

13.07.2020.
u 16:52

Mnogi od nas našli su se u situaciji da nekoliko sati provode u kuhinji, peku kolače, a nakon toga osjećaju grižnju savjesti zbog svakog kolača koji pojedu.

Za sve one koji se bore s viškom kilograma i iz nekog drugog razloga izbjegavaju masnoću i šećer, Victoria Taylor iz British Heart Foundation ima nekoliko savjeta kako da ispečete zdravije kolače za koje vas neće gristi savjest.

"Kada za glavne sastojke kolača koristimo zdravije alternative, okus i tekstura mogu se bitno razlikovati od originalnog recepta. Zato, da kolači budu zdraviji, a pri tome ne izgube puno na okusu, koristite nezasićena ulja poput hladnog prešanog ulja repice i suncokreta umjesto zasićenih masti iz maslaca. Ne samo da će kolači tako biti lakši, već će ispasti i vlažniji. Ako ipak koristite maslac, koristite maslac koji ne sadrži trans masne kiseline", savjetuje Taylor za BBC.

Kad god je moguće, ona dodaje i da koristite integralno brašno umjesto bijelog. Iako će od njega smjesa za kolače vjerojatno biti gušća, zdravstvene koristi su velike. Osim toga, brašno od cjelovitih zrna povećava udio vlakana i kolač će biti punijeg okusa.

Iako mnogi misle da voću i povrću nije mjesto u kolačima ili tortama, naprotiv, voće poput jabuke i raznih bobica odlično je za održavanje vlage pri pečenju, a slatko povrće poput mrkve i cvekle znači i dodavanje manje šećera.

"Umjesto da koristite kupovnu glazuru kojoj je baza obično maslac, napravite ledenu šećernu glazuru, a kolač možete na kraju preliti i preljevom od sira s niskim udjelom masnoće", savjetuje Taylor.

Ona napominje da dobro tijesto može značajno smanjiti količinu masti u kolaču. Gotovo trećinu lisnatog tijesta čine masnoće, stoga možete malo prilagoditi recept i upotrijebiti samo gornje kore umjesto da s njim oblažete cijeli kolač ili tortu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije